Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Podcast | Portretten Weimarstraat

Samen voor een mooie, veilige, fijne, wereldse winkelstraat

In 2020 (het jubileumjaar van De Regentes) liepen de gemoederen rond de overlast van de coffeeshops steeds hoger op. Als theater voor en door de buurt voel je je geroepen iets te doen aan polarisatie, maar hoe dan? Een experiment werd ingezet. Onder leiding van Arjen Barel (Storytellingcenter Amsterdam) kwamen begin september op het podium van De Nieuwe Regentes tweetallen van wijkagenten, coffeeshophouders, gebruikers, ambtenaren, boze/bezorgde en tevreden buurtbewoners en vertegenwoordigers van WijWeimar samen en deelden verhalen met elkaar over mooi en lelijk, verleden en toekomst, goed en slecht, gevaarlijk en veilig, werkelijkheid en droom.

Op die basis zijn we verder gegaan en in november van 2020 werden corona-proof in de Grote Zaal van het theater vier verhalen gedeeld met publiek en belanghebbenden, waarna er een goed gesprek op gang kwam. En wat bleek? Opeens was er weer verbinding en ging het al snel over samen tot een oplossing komen en dat voelde voor alle aanwezigen als een verademing! Intussen wordt er met man en macht gewerkt aan (on)zichtbare verbeteringen in de straat en gaat het langzaam maar zeker de goede kant op. Een vervolggesprek met nog meer verhalen was door coronabeperkingen zo lastig te realiseren, dat we besloten de verhalen in een podcast te verwerken. Met de blik van de buitenstaander werden er aanvullende ervaringen en meningen opgenomen en verwerkt. Het geeft een divers beeld van vele betrokken mensen die uiteindelijk voor alles en iedereen het beste willen: een mooie, veilige, fijne, wereldse winkelstraat met historie voor iedereen.

Dit project was mogelijk door een bijdrage van Fonds 1818

Beluister hier de podcast: