Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Grottendieck tweewielers geland in de Weimarstraat

Sinds enkele maanden is op de hoek van de Weimarstraat en de Noorderbeekdwarsstraat de fietswinkel/reparatiewerkplaats Grottendieck tweewielers neergestreken in het voormalige winkelpand van de Poolse supermarkt, die de buurt veel overlast bezorgde. “Ze zijn blij met me hier, dat hoor ik regelmatig. Eindelijk een fijne winkel terug in dit deel van de Weimarstraat. En mijn oude klanten van de reparatiezaak aan de Mient zijn gewoon meegekomen. Er zijn ook veel nieuwe klanten en ze ontdekken dat ik verstand heb van fietsen en dat ik snelle service bied.”

Elektrische fietsen

John Grottendieck is nu bewust ook begonnen met elektrische fietsen. Mooie Belgische fietsen met de chique namen Oxford en Vogue. De verkoop komt al goed op gang. “Ik beperk me wel tot deze merken. Als je zo’n degelijke fiets bij me koopt, kun je altijd terecht voor service.”

Nazaat van twee generaties fietsenmakers

“Ja, de naam is bekend in de fietsenwereld van Den Haag. Mijn grootvader begon een zaak aan de Nunspeetlaan, die mijn vader uitbouwde tot een prachtzaak. Daar zijn heel wat Zundapps, Mobylettes en Puchjes verkocht, naast alle Gazelles natuurlijk. Zelf kon ik bij wijze van spreken eerder fietsen repareren dan lopen. “Visje moet zwemmen”, zei mijn vader tegen mij. Een visje was een deel van de sluitschakel van een fietsketting, die je er maar op één manier in kan zetten. Anders gaat het mis.” John leerde het vak, behaalde al de nodige diploma’s en runde uiteindelijk het mooie filiaal in de Loosduinse Hoofdstraat.

Vallen en opstaan

John had destijds een prachtige hobby, namelijk parachutespringen en dat ging bij de 250e sprong helemaal mis. Misschien had hij toch beter op de grond kunnen blijven. Hij was een kasplantje: in coma en met vele breuken. Maar langzaam kwam hij hier helemaal uit. Toen hij voldoende gerevalideerd was, begon hij weer als monteur bij diverse zaken als Van Ruiten en Mammoet. En als verkoper bij Struijck. Zestien jaar geleden begon John opnieuw een reparatiewinkel aan de Mient. En nu dus de sprong naar de Weimarstraat!

Maatje

Het pand waar hij zit, kende wel wat gebreken. Maar die zijn inmiddels allemaal opgelost en de werkplaats heeft ook nog eens een prachtige elektrische deur. Voor de planning van het werk en het klantenbestand heeft hij nu ook het befaamde ‘Cycle Software’-systeem geïnstalleerd. Hij doet het niet alleen, want Heleen, van oorsprong grafisch ontwerper, is bij hem in opleiding als fietsenmaker. “Fijn maatje, die Heleen. Ze heeft technisch inzicht, leert snel en ze ontwierp ook nog de nieuwe huisstijl.”

Grottendieck tweewielers
Noorderbeekdwarsstraat 163,
2562 XR Den Haag
Telefoon: 070 – 323 9451
grottendiecktweewielers.nl)

Tekst: Aad van Schie 
Foto: Piet Vernimmen