Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Laatste nieuws van de Transformatiemanager: er gebeurt veel en er is nog genoeg te doen!

Abdel Bouchibti vindt het als transformatiemanager tijd voor een volgende stap. Hij voert samen met andere betrokkenen een moeizame, maar verbeten strijd om de Weimarstraat en omgeving te verbeteren tot een plek waar het goed ondernemen, winkelen en wonen is. Een fijne, veilige en prettig ogende omgeving waar je graag wil zijn.

Het is nog niet overal zichtbaar, maar achter de schermen gebeurt er veel. Verschillende winkels in de Weimarstraat deel 3 gaan weg, en daar komen nieuwe winkels of appartementen voor in de plaats. Abdel geeft een – niet uitputtend – overzicht.

Laatste ontwikkelingen in de Weimarstraat

Op de hoek met de Professor Kaiserstraat gaat toko Warung Made weg en daar komt een zonnestudio. Op nummer 314 komt Liamo patisserie/ijs en koffie to-go. Administratiekantoor Wegwijs heeft het pand op nummer 338 bij zijn kantoor getrokken. Vintagewinkel Pathefoon op 237 stopt. Voor 254 zijn gesprekken met een meubelstoffeerderij. Nummer 364 wordt verbouwd; er wordt gesproken met meerdere gegadigden. Restaurant Gold River op nummer 287 wordt grondig verbouwd en krijgt een compleet nieuwe uitstraling. Bistro 55 (hoek Professor Kaiserstraat) wordt in een nieuw jasje gestoken en gaat verder onder de naam Birdflower; het nieuwe concept is een ambachtelijke Franse patisserie met daarbij een grand café. Nummers 269, 290, 295 en 303 worden verbouwd tot appartementen. Op twee adressen in de Weimarstraat is de huurovereenkomst ontbonden en daar moeten de ondernemers vertrekken. Er zijn gesprekken gaande met een wijnproeverij, een bruidsmodezaak, een meubelstoffeerderij, een babyspa, een cosmeticawinkel en een kookschool voor kinderen.

Regentesselaan en Beeklaan

De al lang leegstaande plint 342-358 op de Regentesselaan, waar in het verleden automaterialen Gamesa zat, wordt verbouwd tot vijf appartementen. Op de Beeklaan lopen zeven omvormingstrajecten van leegstaande bedrijfsruimten (o.a. ex Café Bar Zero en De Bruin) naar woningen. Ook de opslagruimte aan de Fultonstraat 2 van De Bruin wordt tot appartementen verbouwd.

Cosmetisch herstel

Abdel: “Er bestaat genoeg belangstelling van nieuwe ondernemers om zich hier te vestigen. Meestal moeten panden wel eerst flink opgeknapt worden en wij vinden dat de pandeigenaren dat moeten doen. Binnen en buiten, puien, elektra, vloeren, lekkages verhelpen. Helaas is er nog geen beeldkwaliteitsplan, daar zijn we nog mee bezig. Dat is een handicap, want daarmee kun je eisen hoe panden er uit moeten zien. Zodat bijvoorbeeld niet een gevel zwart geverfd wordt, zoals al is gebeurd in de Weimarstraat. Ook willen we wat doen aan de volledig dichtgeplakte ramen, wat in feite niet toegestaan is. Een werkgroep Uitstraling van het Wijkoverleg Weimarstraat/Beeklaan zal zich bezig houden met ‘cosmetisch herstel’. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld, dat wel dit jaar moet worden gebruikt. Het Wijkoverleg bestaat uit bewoners en ondernemers en wordt voorgezeten door de gemeente. Verder was en is de vergunningplicht hier erg nuttig.”

BIZ en banieren

“Ook van groot belang is dat de BIZ doorgaat, zodat de ondernemers in de komende jaren in de eigen winkelstraat blijven investeren en samenwerken. En dan hebben we nog het project Banieren. Vertegenwoordigers van de BIZ, Wij Weimar, Mafuganova, bewoners en ondernemers hebben input gegeven voor de teksten die op banieren aan de lantaarnpalen moeten komen. Er zijn veel mooie teksten binnengekomen. In mei hangt de gemeente de banieren op.”

Al met al: de boel is flink in beweging.

Tekst: Anneke de Graaf 
Foto: Piet Vernimmen