Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Honderdduizend bomen en een bos van draad 

Van een kunstwerk naar een levend bos

Voor de meesten in ReVa is het een grote verrassing, anderen keken er vol spanning naar uit. Want het is gelukt; op De Verademing komt een minibos. En dat komt er niet zomaar, en het zijn niet zomaar bomen. Die bomen komen voort uit een groot project van Sara Vrugt, textielkunstenaar uit Den Haag: een prachtig geborduurd bos van 30 meter lang en 4 meter hoog, begonnen in januari 2020, en door het land, door de tijd én ondanks corona, gemaakt door meer dan 1000 mensen. Twee jaar later kwam het, weer terug in Den Haag, af.

Activisme en kunst

Het is een enorm kunstwerk met een belangrijke boodschap. Sara: “Ik probeer altijd al mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, maar dat blijft toch marginaal. Met dit werk wilde ik verder reiken, mensen bewust maken van de natuur én tegelijk echte bomen planten. We borduurden een bos én zochten sponsors. En we kregen het met z’n allen – het was echt een heel bijzonder proces – voor elkaar. Met alle donaties zijn nu in de tropen 99.000 bomen geplant via de organisatie TreeSisters, en 1000 bomen krijgen een plek in mijn eigen stad.”

Een minibos voor de buurt

Op De Verademing komt een dichtbegroeid en spiraalvormig minibos met inheemse bomen en planten. Sara: “Echt een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Waar kinderen buiten les kunnen krijgen en van alles kunnen leren over de natuur. En het wordt een fijne ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt. Ik trek op met Michiel van Zuijlen, hij is onder meer een van de oprichters van de ‘Plastic Ridders’ op De Verademing. Met de speelbeheerder maakt hij een participatieplan, om er nú al buurtbewoners, scholen en organisaties bij te betrekken. En in het najaar planten we dan de bomen, samen met zoveel mogelijk bewoners.”

Bijzonder

Voor wat betreft het kunstwerk, dat is heel bijzonder, want uiteindelijk verdwijnt het én vermeerdert het. In de zoom ervan zitten allemaal zaadjes en over een tijdje gaat het naar de tuin van museum Belvedère in Heerenveen. Daar vergroeit het met de natuur en vergaat het langzamerhand.

Hoe kijkt Sara erop terug?

Ze is heel blij dat het is gelukt met zoveel mensen het kunstwerk af te maken en om genoeg geld in te zamelen voor de bomen. “Zelfs zo’n klein bos vergroot de waterbergingscapaciteit van de bodem, verbetert de luchtkwaliteit en gaat hittestress tegen. Soms lijkt het mensen niet te kunnen schelen dat het klimaat naar de knoppen gaat, dus dan zijn de bijdragen van zoveel mensen en de bereidwilligheid van de gemeente hartverwarmend en heel hoopgevend.”

Meer informatie over het project? Of wanneer het kunstwerk te zien is in Den Haag?
www.honderdduizendbomen.nl

Tekst: Marieke Bauwens 
Foto: Eveline van Egdom