Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Brouwerij De Prael weer op toeren en de Lentebok komt eraan!

Henk Velders, eigenaar van bierbrouwerij en proeflokaal De Prael Den Haag aan het Esperantoplein, heeft een ‘boeiende’ tijd achter de rug. Hetgeen in ondernemerskringen synoniem blijkt te zijn voor ‘moeilijk’. Corona ijlt nog een beetje na, maar hij is optimistisch over de toekomst.

Sociale onderneming

“Corona speelde ons parten op twee fronten.” zegt Henk. “We zijn een sociale onderneming en onze werknemers hebben behoefte aan structuur. Met de lockdown probeer je de mensen aan de gang te houden, maar op een gegeven moment is alles wel schoon, om maar iets te noemen. Anderen moesten in verband met een kwetsbare gezondheid gewoon thuisblijven. Voor hen was het helemaal moeilijk. De tweede lockdown duurde ook onwijs lang; je voelde dat toen de spirit eruit ging.”

Steun

Op het andere front, het commerciële, ging het uiteraard ook niet best. “We hebben wel ingeteerd ja. We hebben redelijk gebruik kunnen maken van de steunpakketten, maar die waren gebaseerd op een korte ondernemershistorie, dus beperkt. En we zijn wat dat betreft natuurlijk een doorgeefluik: het geld ging naar de werknemerssalarissen en naar de vaste lasten, zoals de huur en de energierekening. Maar je hoort mij niet klagen, goed dat het er was. Fijn was ook dat de buurt ons steunde met de aanschaf van   bierpakketten en tegoedbonnen.”

Weer op gang

Vóór corona haalde De Prael de helft van zijn omzet uit zaken als feesten, partijen en borrels. “Dat begint nu mondjesmaat terug te komen. Ook het oude vaste programma is weer aan de gang gekomen, zoals maandelijkse bijeenkomsten als bingo, lindy-hop en spelletjesdagen. En groepen kunnen hier altijd terecht voor georganiseerde proeverijen met rondleiding. ”

Joulebrug

En hoe zit het nu met die Joulebrug, de brug tussen het Esperantoplein en het De Constant Rebecqueplein, die vorig jaar mei op zéker open zou gaan? Er zou een fietspad komen en dat zou dan over de Joulebrug lopen, waar het hek zou worden verwijderd. Zo zouden fietsers (of wandelaars) zich van en naar het andere wijkgedeelte kunnen bewegen. En dat zou een betere ontsluiting voor het Esperantoplein betekenen.

Duidelijk een gevoelig onderwerp voor Henk: “Ik hoor al vier jaar dat dat hek open gaat! Wij zouden daar natuurlijk heel erg blij mee zijn. Uniper, de eigenaar van de Energiecentrale, op wiens grond het fietspad dan een stukje gaat lopen, vindt het prima, maar wil dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor dat stuk. Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente wil het ook, maar juridisch is er een probleem, dat kennelijk niet op te lossen is! Balen is het wel.”

Eind goed al goed

“We hebben elke week een nieuw speciaal gerecht dat echt goed is en elke woensdag pizza-avond met een bijpassend biertje. Én de nieuwe Lentebok komt eraan!”

Brouwerij De Prael,
Esperantoplein 20,
tel. 070 568 0834

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: John Martienus