Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verborgen verleden

Onlangs kwam bij de gevelrenovatie van het winkelpand Koningsplein 5, voorheen Weimarstraat 4-b, achter de verwijderde gevelreclame de naam tevoorschijn van de vorige gebruiker; de firma P.J. van Leeuwen & Zn. Zo af en toe wordt het verleden toch weer zichtbaar.

De kantoorboekhandel, opgericht in 1845, was oorspronkelijk gevestigd in de Venestraat 41 en breidde haar verkoopactiviteiten rond 1900 uit naar wat destijds een nieuwbouwwijk was. De huidige eigenaar, de heer N. Toet van Print123, respecteert gelukkig de oude reclame-uiting. Vorig jaar deed zich aan de andere zijde van het Koningsplein richting Conradkade een vergelijkbare ‘vondst’ voor. Achter een betimmering kwam toen een oude glasreclame tevoorschijn van Maison Albert, Coiffures. Deze kapsalon was in 1934 in de Van Speijkstraat gestart en in 1940 verhuisd naar de Weimarstraat 6.

Tekst: Redactie
Foto: Jan van der Ploeg