Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Opknapbeurt muurreclame Newtonstraat en lancering muurreclame-app door SHIE

In november vorig jaar presenteerde de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) officieel de opgeknapte muurreclame in de Newtonstraat van voormalig verhuizer Van Boheemen. De reclameschildering op deze locatie dateert naar de typografie te oordelen uit de jaren dertig van de 20ste eeuw.

Verf blijkt behoud

Na de oorlog vertrok het bedrijf en bood deze plek onderdak aan onder meer een garage, drukkerij Lakerveld en metaalbewerkingsbedrijf Arrows. De muurreclames op de gevel verdwenen onder een dikke laag groene en later witte verf, die achteraf gezien hun behoud blijkt te zijn. Bij de renovatie van het pand in 1998-1999 kwam de schildering in redelijke staat weer tevoorschijn. De restauratoren Klarenbeek en Melissen namen deze schildering vervolgens onder handen.

Nieuw leven voor naam

Het complex herbergt nu een woon/zorgcentrum voor ouderen met een handicap. Hiervoor werd de historische naam Van Boheemen nieuw leven ingeblazen door vernoeming van het hofje naar deze verhuizer.

App historische muurreclames

Dezelfde middag werd in de Agneskerk aan de Beeklaan, vlak om de hoek bij de muurreclame van Van Boheemen, de nieuwe SHIE-app over Haagse historische muurreclames gelanceerd. De app bevat 45 items die iets vertellen van de overgebleven muurreclames in de stad. Hij is te downloaden via de website van SHIE: www.shie.nl

(Bron: SHIE)

Tekst: Froukje Diekstra 
Foto: Anneke de Graaf