Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Groen Links Den Haag: Niet de projectontwikkelaars maken de stad. Mensen doen dat!

Begin jaren negentig kwam Mariëlle Vavier, lijsttrekker van GroenLinks, naar Den Haag. Naar de Regentesselaan om de hoek van de Loosduinseweg. Na een tijdje centrum (‘ook leuk’) kwam ze terug naar ReVa en ze is niet meer weggegaan.
“Mensen lopen de deur niet plat bij elkaar, maar kennen elkaar wel. Dat was toen zo en nu nog, en dat vind ik zo leuk. Het is wel anders geworden. Het is nog steeds een gemêleerde wijk, maar dat zie je veranderen, mensen die het niet breed hebben worden steeds verder weggedrukt.”

Projectontwikkelaars en leegstand

Projectontwikkelaars verbouwen panden tot appartementen in de vrije-huursector. Lachend: “Allemaal met visgraatparket en kookeilanden.” En dan serieus: “GroenLinks wil geen dure appartementen erbij in ReVa. Daar worden alleen projectontwikkelaars beter van. Leegstand is enorm in Den Haag, en de woningnood ook. Dat moet keihard aangepakt worden. Huizen en panden die langer dan negen maanden leeg staan? Dat kan niet. Het probleem is dat we in de gemeenteraad de handen niet op elkaar krijgen, we hebben altijd het CDA, de VVD of Hart voor Den Haag nodig voor een meerderheid, en die partijen dienen toch vooral de belangen van vastgoedeigenaren. Als er niets aan wordt gedaan, wordt – als het aan GroenLinks ligt – het kraakverbod genegeerd.”

Buurt in opstand

“De twee grote demonstraties in de Weimarstraat hadden effect, er is in de raad uitgebreid over gesproken en dat het nu een prioritair gebied is (voorrang), is daar ook aan te danken.” Dat er nog steeds geen coffeeshops verplaatst zijn, noemt ze bizar. En dat politieke partijen bij de demonstraties waren, garandeert niets. “Diezelfde partijen steunden het verzet tegen verplaatsing naar elders.”

Openbaar Vervoer

“Het slaat nergens op dat halte Copernicusplein van tram 12, een overstappunt naar het HAGA, door de HTM opgeheven is. Het is ook nog ondemocratisch gegaan. Sowieso een slechte zaak dat het openbaar vervoer in Den Haag zo duur is, zo krijg je mensen niet uit de auto.” Want dat is voor GroenLinks essentieel: voetgangers, fietsers en het OV voorop. Auto-te-gast, eenrichtingsverkeer, deelauto’s en meer groen. Ook in ReVa.

Tekst: Marieke Bauwens 
Foto: Mariët Mons