Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Haagse VVD: Coffeeshops daarheen waar de leefbaarheid niet onder druk staat

Noud Dumoulin, op de lijst van de Haagse VVD, woonde al op veel plekken in het land. Drieënhalf jaar geleden vond hij een appartement op het Regentesseplein en onlangs merkte hij dat hij hier goed geaard is. Hij voelt zich hier thuis. “Alle kanten op is het anders: de koffietentjes als ik naar het Koningsplein loop, de Poolse supermarkt richting Loosduinseweg en rechtdoor de Blokker en de Jumbo. Leuk, maar er is wel een disbalans; de koffietentjes en yogastudio’s aan de ene kant, terwijl de  andere kant nog steeds verloederd is. De straat heeft potentie, maar dát moet anders.”

Lef

“En dan is het belangrijk dat de gemeente aan bewoners vraagt wat ze missen en hen het woord geeft.” Dat vraagt om lef, touwtjes uit handen geven, goede afspraken maken en je daaraan houden. Veel mensen weten niet dat ze mee kunnen denken over de buurt, die moet je als gemeente uitnodigen om iets van de buurt te vinden. En het vraagt ook veel van bewoners; meedoen en  representativiteit, dus niet alleen voor jezelf spreken.” Zelf doet Noud ook mee, hij is actief in ‘Kopgroep 2030’, voor een duurzame wijk.

Plant een zaadje

Over de vergunningenaanpak is de VVD tevreden. “Er zijn zaken gesloten en zaken die deugen kunnen blijven.” Tot grote ergernis van de buurt zijn er nog steeds geen coffeeshops weg. Zoveel coffeeshops vindt de VVD ook niet oké. Verplaatsing naar de Haagweg was een serieuze optie, maar dat ging niet door! “Je verplaatst het probleem naar een buurt die het niet wil. Coffeeshops moeten naar wijken waar de leefbaarheid niet onder druk staat. Ik denk dat dat kan, als het maar rustig gaat en mensen erbij betrokken worden. Plant een zaadje, niet meteen een palmboom. En laten we wel zijn, een coffeeshop is ook een ondernemer, die heeft geen baat bij overlast.”

Eerst alternatieven

Dat de parkeerdruk te groot is, en auto’s van de straat moeten, daarover is de VVD het eens met andere partijen. Maar niet door mensen de auto uit te jagen en parkeerplekken op te heffen. “Eerst een goed alternatief – voor de VVD zoveel mogelijk ondergronds parkeren – en dan pas plekken opheffen, niet andersom.

Tekst: Marieke Bauwens 
Foto: John Martienus