Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ruub Petow, kleurrijke buurtbewoner

Dat Commissaris van Politie in Den Haag Ruub Petow na zijn pensioen het zo druk zou krijgen, had hij van tevoren niet kunnen bedenken. Maar dat zijn leven er niet saai uit zou komen te zien, stond natuurlijk toen ook al in de sterren geschreven voor deze paradijsvogel. Zelf vindt hij het contrast van zijn huidige kleurrijke, goeddeels lichtvoetige leven, met die zware verantwoordelijke baan van toen “hartstikke leuk.”

Sinterklaas

Al zeven jaar is Ruub dé Kerstman op de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout. Dat ging de afgelopen keer door corona helaas niet door, maar er bleef nog meer dan genoeg over om te doen. In ieder geval was hij in november wél voor de 39e keer als Sinterklaas in Scheveningen aangekomen en maakte hij vervolgens een rijtour te paard door Den Haag. Daarbij is het goed om te vertellen dat Ruub vroeger ook chef van de bereden brigade van de politie was. Aardig detail is dat Frans de Leef, voormalig columnist voor KonkreetNieuws, al jarenlang zijn hoofdpiet is. In 2007 kreeg Ruub de Stadspenning van de Gemeente ‘s-Gravenhage voor zijn rol als Sinterklaas.

Boerderij

Sinds 2003 is hij bevriend met theatermaker Michael van Hoorne. Op diens Vakantiepark en de Avonturenboerderij Molenwaard, waar kinderen leren over het boerderijleven, mocht Ruub zowel als Sinterklaas en als Kerstman optreden. Voor de rest stond hij daar in gepast tenue als gastheer aan de poort om bezoekers te begroeten en de weg te wijzen.

Gastheer

En dan zijn gastheerschap bij theaters door het hele land. Dat is vanaf 2012 een danig uit de hand gelopen hobby. “Als de theaters open zijn, is het niet vreemd als ik vier tot vijf avonden per week ergens gastheer ben. Ik sta daar dan in mijn bij de functie passend kostuum. Het is ontzettend leuk om in de maximaal 20 seconden die je per persoon hebt, ervoor te zorgen dat de avond gelijk iets extra’s krijgt. Zoals bijvoorbeeld in Theater Diligentia bij het Kapsalon-cabaret. En verder word ik vaak gevraagd bij premières. Het verst weg was in theater De Krim op Tessel. In principe vraag ik alleen reiskosten, maar ik zie dan wel gratis al die theaterproducties.”

Familierechercheur

En verder treedt Ruub tijdens diverse aangelegenheden geregeld op in historische outfit. Toch heeft hij ook nog wat meegenomen vanuit zijn politie-achtergrond. Zoals af en toe een klus als bijvoorbeeld dagvoorzitter. En tot 2020 is hij vrijwilliger geweest als familierechercheur, de schakel tussen het politie-onderzoeksteam en de familie van een, soms omgekomen, slachtoffer. Toch nog iets ernstigs. Maar ook mooi en belangrijk werk.

Tekst: Anneke de Graaf 
Foto: Ruub Petow