Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ram’s Tropical Cuisine op de Beeklaan

In oktober vorig jaar werd Ram’s Tropical Cuisine geopend op de Beeklaan, waar je zowel Surinaams eten als tropische producten en ingrediënten kunt kopen. Een echt familiebedrijf met een passie voor de authentieke Hindoestaanse keuken. Voor het interview bellen we met Nirul Rambharse in zijn Zoetermeerse filiaal. Op de achtergrond wordt driftig besteld: broodjes bakkeljauw, kipfilet kerrie, bara, pom met kip, loempia … Maar tussen alle drukte door, zo rond lunchtijd, vindt Nirul toch tijd om met veel enthousiasme te vertellen over het bedrijf en de Surinaamse keuken.

Sambal

“In onze winkel kun je niet alleen eten bestellen, je kunt er bijvoorbeeld ook speciale pannen kopen, die je niet bij Blokker zult vinden. En ook ingrediënten voor de keuken. Kenmerkend voor de Surinaamse keuken zijn de sambals. We hebben ook zelfgemaakte roti-sambal, en de pepers daarvoor komen uit een kas in Nootdorp.”

Niets verhollandst

“Mijn schoonouders – maar ik praat ook namens mijn vrouw, dus ik zeg liever ‘onze ouders’ – begonnen al in 1987 in Zoetermeer een roti-restaurant. Het is een echt familiebedrijf geworden en altijd zo gebleven, met ook een reisbureau, pakkettendienst en cosmeticawinkel. Voor wat onze gerechten betreft is ambachtelijkheid heel belangrijk voor ons. De smaken zijn absoluut authentiek gebleven en we hebben niets verhollandst. We gebruiken de originele kerries (masala), die we  uit Suriname importeren. De smaak is iets milder dan de Indiase, maar wel heel intens. Masala is van groot belang voor de Surinaamse keuken en geeft de gerechten een klassieke smaak. We hebben ook gerechten die je elders bijna niet zult tegenkomen, zoals roti met geit of eend.”

Fusionkeuken

“De Surinaamse keuken is een uitgesproken fusionkeuken. Suriname is een smeltkroes: Indianen, Afrikanen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Libanezen, Joden en Nederlanders, en dat vind je terug in de keuken. Het is het enige land waar al deze bevolkingsgroepen vredig naast elkaar leven en waar iedereen in elkaar is geïnteresseerd. Ook in elkaars keuken, en men is graag bereid elementen van de ander over te nemen.”

Familie

In de winkel op de Beeklaan zullen de klanten Sharita en Ralph tegenkomen. “Sharita is een familielid en ze kent deze wijk heel goed. Ze werkte vroeger in de Bollywood-videotheek, die jaren geleden in dit pand zat. Dat was altijd een ontmoetingsplaats voor de hele familie. Nu is dat de tropische winkel geworden, voor bewoners én onze eigen familie, want we hebben heel wat familie in Den Haag.”

Ook vegetarisch

“Bij de opening hebben we de buurt uitgenodigd om onze gerechten te komen proeven en kennis te komen maken met onze keuken. Voor een deel van de bewoners zijn onze gerechten nog helemaal onbekend, bijvoorbeeld voor de Polen en de Bulgaren. O, en we hebben ook een ruime keus in vegetarische gerechten. Van oorsprong is onze keuken vegetarisch. Dat komt goed uit, want er komen hier steeds meer mensen wonen die vegetariër of flexitariër zijn.”

Tekst: Anneke de Graaf 
Foto: Jacques Rijnsburger