Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verbeterpuntjes

Kom ik argeloos een raadselachtig groen verkeersbord tegen: “fietsverbeterpunt”. Ik kijk om me heen waar die mecanicien met oliespuit, steeksleutel en fietspomp dan uithangt. Een pitstop voor een snelle apk, dat is nog eens een puik idee! Na het verwerken van een lichte teleurstelling en even googelen weet ik beter. Die borden staan er al ’n poosje, bij kruispunten waar ruimere opstelplaatsen komen. Natuurlijk niet vandaag, maar in de toekomst, later. Groen is de kleur van hoop en de gemeente serveert hoop op een groen bord. Een bord dat zegt: “Wacht maar, de stad is nog niet volmaakt maar je zal eens zien!” Mild gestemd fiets ik door.

Al mijmerfietsend valt mij in dat ik pas nog bijna onderuit ging in een berg zand. De duinverstuivingen zijn in oude glorie hersteld, helaas ook langs de fietspaden. Dikwijls ligt de boel ondergestoven en moet er een shovel aanrukken. Bert weet raad. Gewoon ‘n stukje herbeplanten. Dat kan natuurlijk niet stante pede. Eerst moet er een budget worden afgehamerd en een onderhoudsplan worden afgestempeld. Daarna gaan ze helmgras kweken. Dan maar voorlopig zo’n bord erbij: “fietsverbeterpunt”. De onbekommerde fietser gaat alsnog horizontaal maar terwijl hij overeind krabbelt krijgt hij dat groene bord in het oog. Dan weet hij: het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven. Aangedaan fietst hij door.

Nu we zo goed bezig zijn met het verzinnen van borden. Wat dacht u van ‘n scharlakenrood bord met de nachtzwarte tekst “vastgoedverbeterpunt”? Plenty plekken waar een tegel eruit en een paal erin kan. Op uw wandeling door weeë wietwalm kunt u ze zo aanwijzen, de pandjes die verkommerd waren en nu verkamerd zijn en ook leegstand die stilletjes in waarde stijgt. U kent het traject van uitgebrand tot uitgepond.

Buurtregisseur? Regisseert zich drie slagen in de rondte. Wijklaboratorium? Het bruist in de retorten. Burgemeester? Welwillend maar geketend. Raadsleden? Nooit sprakeloos, wel besluiteloos. Volksopstand? Die demonstratie, aandoenlijk in zijn vruchteloosheid, is iedereen al vergeten. Nee, schaamrode vastgoedverbeterpuntborden, dan komt het vast goed. Zo niet dan komen er bloedrode pandverbeurborden. Dat is pas schrikken!

Bert de Croon