Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Valt er nog wat te lezen onderweg?

Of je wilt of niet, zodra je je huisdeur uitkomt, overvalt je een golf van letters: straatnamen, reclameteksten, winkelnamen. Aan taal geen gebrek en 99% van wat we op straat aan letters tegenkomen, passeren we gelukkig  gedachteloos. Een aantal teksten mag echter wel wat extra aandacht, zoals de ingemetselde stenen met de naam van de architect of fraaie letters aan de gevel.

Op de hoek van de Weimarstraat 2 en de Koningin Emmakade was rond 1900 restaurant Maison L.J.C. Lempers. Zoals de ingemetselde steen laat zien, is het een gebouw van Jos Duijnstee, de man die verantwoordelijk was voor de nieuwe vleugel van Haagse Passage. Er zijn in Reva nog een tiental verwijzingen naar architecten. In de Galileistraat 58 komen we J.A. Munnik tegen, op de Laan van Meerdervoort 264 Maarten Zwanenburg. Aan de Weimarstraat 37 zien we architect Jan Mol, de Haagse ‘scholenbouwer’. En dan hebben we bij Weimarstraat 300 nog architect L.A.H. de Wolf, vooral bekend vanwege ‘zijn’ Maison Krul aan het Noordeinde 44-46. Van der Heijde bij Weimarstraat 145 komt er wat karig van af.

Behalve namen van architecten zie je onderweg ook enkele, vaak erg jonge, eerste steenleggers. Aan de gevel van dat eerder genoemde pand Weimarstraat 2 zien we dat F.X.P. Lempers als tweejarige op 16 januari in 1912 de eerste steen legde. En wat te denken van de jeugdige stenenleggertjes bij Columbusstraat 156 en 176.

ReVa kent ook een aantal herdenkingsstenen, zoals die voor K.J.E. de Jong, ooit bestuurslid van de Spinozavereniging aan de Beeklaan 356 en de herdenkingssteen ‘Aan hen die vielen’ aan de gevel van de Agneskerk. In dit rijtje hoort ook de bekende Kloos-plaquette aan de Regentesselaan 174.

Winkels laten we buiten beschouwing – wat hebben enkele zaken in de Weimarstraat trouwens  schreeuwlelijke, grote letters in smaakloze kleuren, maar het is een genoegen om dagelijks langs ‘GLAS’ te rijden aan de Beeklaan 377, wat een komische combinatie is ‘Vleeschhouwerij & Tattoos’ aan de Weimarstraat 34. En laten we die geestige tandartsletter aan de Beeklaan 320 niet vergeten. Kortom, er valt genoeg te lezen onderweg!

Zie ook de bijzondere webpagina Steenkrabbels.nl

Tekst en foto’s: Piet Vernimmen