Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Buurtpastor Marcel van Dam: “Geven blijft ons verhaal”

Inkomsten uit de horeca of van de kledingafdeling kwamen niet binnen bij het KLEUR Inspiratie Café op de hoek van de Fahrenheitstraat en de Copernicuslaan. Maar buurtpastor Marcel van Dam zat samen met zijn team vrijwilligers bepaald niet stil de afgelopen coronaperiode.

Maaltijden

“In samenwerking met Achterban werkt! en met de 240Dienstencompagnie van het leger hebben we het eerste coronajaar ruim 1200 maaltijden uitgegeven in de wijk, vooral aan kwetsbare mensen die deze periode echt aan huis gekluisterd waren. Ook buurtbewoners steunden ons bij deze actie, zowel financieel als met voedsel. We merkten dat we echt het verschil maakten, want het gaat dan vanzelfsprekend niet enkel om de distributie van voedsel, maar ook om het ontmoeten. Met ontmoeten geef je het leven zin, leer je jezelf en de ander kennen.”

F*ck de wereld

De afgelopen periode zijn ook de KLEURkringen weer gestart. Zo’n 60-70 deelnemers in totaal. De kringen werken in kleine groepjes en met anderhalve meter afstand. Het Inspiratie Café kent inmiddels zeventien gespreksgroepen, zoals de leeskring ‘Sterker dan ooit’, de rouwkring ‘Verdriet is een werkwoord’, filosofische en andere zingevende gespreksgroepen en ‘F*ck de wereld’. “Die laatste groep is erg populair. Je leert kijken naar je negatieve emoties, zoals onmacht of teleurstelling. En dan niet meteen handelen uit (negatieve) emotie, maar eerst kijken wat deze emotie over jouw verhaal of leven zegt. Zo’n gespreksgroep is een veilige plek om naar je emoties te kijken.”

“Wil je een gesprek?”

Tijdens de coronaperiode stond het telefoonnummer van de buurtpastor groot op het etalageraam met daaronder de tekst “Wil je een gesprek?”. Nu komt alles weer langzaam op gang. Er is een provisorisch terrasje en op zaterdag is het Inspiratie Café open van 11.00 tot 18.00 uur. Ook de verkoop van kleding begint weer te lopen. “En ja, als het zo is dat bezoekers de kleding niet kunnen betalen, dan geven we het weg. Geven blijft toch ons verhaal, of het nou gaat om kleding of om het geven van vertrouwen.”

Rondleidingen

“Het interieur van ons pand wordt steeds overzichtelijker en op zaterdag geven we rondleidingen. De buurt kent ons steeds beter, vertrouwt ons. We hebben een horeca-vergunning, maar willen meer die buurthuis-functie gaan vervullen.”

KLEURboek

Buurtpastor Marcel van Dam hoorde van een nieuwe coöperatie in de wijk. “We willen kijken of daarbinnen mogelijkheden zijn voor een woongroep, een stabiele groep waarvan de leden openstaan om te groeien, een KLEURklooster.” Er zijn plannen voor een Kerstwandeltheater en ook het KLEURatelier is van start: de ruimte waar deelnemers stoelen beschilderen en die dan verkopen. En dan loopt momenteel het nieuwe project, KLEURboek: een verslag van 35 gesprekken die Marcel en een vrijwilliger voeren met buurtbewoners. Steeds met dezelfde vragen: Wat heeft jouw leven het meest veranderd? Waardoor ben je anders naar jezelf gaan kijken? Wat heb je geleerd? Wat doe je ermee? Binnenkort komt het uit.

Het Inspiratie Café blijft een bron van inspiratie, van vertrouwen, van ontmoeten en van geven.

Tekst en foto: Piet Vernimmen

Onderschrift foto: Marcel (l.) met vrijwilligers die op zaterdag de buurt welkom heten