Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Buurtbands: zo groot mogelijk, divers, vrolijk en toegankelijk

Ze zijn er al in Utrecht, en nu komen ze ook naar Amsterdam, Haarlem en naar Segbroek… Niek Jansen van Rosendaal van VTV Den Haag is er heel enthousiast over. Maar eerst vertelt hij wat over het VTV, een welzijnsorganisatie voor mensen met een beperking en onderdeel van MEE Zuid-Holland Noord.

V…T…V…

Over de afkorting moet hij altijd eventjes nadenken. “Oh ja, het staat voor Vrijetijdsbesteding, Thuismaatjes en Vorming. We organiseren allerlei activiteiten: kookclubs, wandelclubs, een computercafé op dinsdagavond, de maandelijkse zaterdagclub en we hebben theatergroep Trivelino, die al meer dan 25 jaar bestaat. En bijzonder zijn ook de vriendengroepen, waar mensen met een licht verstandelijke beperking zelf bedenken wat ze gaan doen en dat ook, met wat hulp van vrijwilligers, zelf regelen.”
Per activiteit is het niveau wat anders. “Om twee uur te wandelen moet je bijvoorbeeld wel flink kunnen doorlopen.” En lachend: “Bingo vinden jongeren met een licht verstandelijke beperking bijvoorbeeld niet zo leuk.”

De Buurtband

En nu komt er in Segbroek dus iets nieuws. Samen met Fort van de Verbeelding organiseert VTV de Buurtband. Het idee achter Fort van de Verbeelding is dat muziek mensen samen iets laat beleven, en dat muziek verbindt. Fort van de Verbeelding stelt orkesten samen met een hele eigen identiteit, met instrumenten door henzelf gemaakt en heel gemakkelijk. Niek: “Je hoeft helemaal geen ervaring te hebben, en als je dat wel hebt is het ook leuk. Dan speel je met je eigen instrument, en anders met die van het Fort.” En het leuke van de buurtbands van Fort van Verbeelding is, dat iedereen mee kan doen, ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking, met als resultaat veelkleurige, diverse buurtorkesten. In Segbroek dus met Niek en zijn collega’s van VTV.

In de Hyacint, Anemoonstraat 25

Op zaterdagochtend oefent de band van 10 tot 11 in de Hyacint. “Onder leiding van de orkestleider en met hulp van een paar muzikanten oefent de band een repertoire in, met een daverende show als afsluiting. Als KonkreetNieuws uitkomt in december zijn we al begonnen, maar dat is geen probleem. Iedereen kan op elk moment aansluiten. En het is gratis.”, voegt Niek nog snel toe.

Iedereen is welkom

Om mee muziek te maken, om wat te helpen met van alles of om er gewoon eens bij te zijn is iedereen welkom. Al verwacht Niek dat je dan vanzelf gaat meedoen. Aanmelden kan per mail: m.oosthoek@vtvzhn.nl of telefonisch: 06-51053912

Om wat meer idee over de buurtband te krijgen, ga dan naar www.fortvandeverbeelding.nl
Wil je weten wat het VTV allemaal doet? www.wijzijnvtv.nl

Buurtband VTV

 

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques Rijnsburger