Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Mark van Overeem in straatgalerie De Spelonk

Half november opende in De Spelonk aan de Valkenboslaan 74 de tentoonstelling ‘Façade Façade’ van wijkbewoner en beeldend kunstenaar Mark van Overeem. De tentoonstelling is tot eind februari te bewonderen – gewoon op straat door de ramen van nummer 74. De beste tijd daarvoor is ‘s avonds vanaf de schemering en in de vroege ochtend.

Europa ommuurd

Mark is gefascineerd door muren. “Langzaam maar zeker wordt Europa ommuurd. In het oosten door de muren van bijvoorbeeld Polen en in het westen kennen we de muur bij Calais, vlakbij het Jungle Migrant Camp. Europa wordt een afgesloten gebied en we staan aan de vooravond daarvan. Maar deze muren hebben niet het eeuwige leven, over 50 jaar kijken we er heel anders naar, denk maar aan de Berlijnse Muur of de Chinese Muur.”

Grimmig

“Maar er is meer: door een muur heb je geen contact meer met degenen aan de andere kant van de muur, je werkt niet meer samen, je hebt geen gezamenlijke belangen. En, ook belangrijk, je bent je, binnen de muren, ook steeds bewust van de muur: je voelt je bijna onveiliger dan in de periode dat de muur er niet was: muren roepen vaak iets grimmigs op.”

Spiegel

De kijker ziet aan de rechterkant de muren van Calais en links daarvan die aan de Israëlisch-Palestijnse grens en – als in een spiegel-  ziet hij ook zichzelf. Mark van Overeem zet de kijker aan het denken.

Mark van Overeem

 

Tekst en foto: Piet Vernimmen