Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De nieuwe myceliummuur in Valkenbosgaarde

Kunstenaar Arne Hendriks bouwde eind augustus een ‘mycelium’toren in het Gras van de Buren op het De Constantijn Rebecqueplein. Mycelium is het wortelsysteem van paddenstoelen. Deze myceliumtoren, gebouwd van afval van een paddenstoelenkwekerij, heeft in dubbel opzicht een vruchtbaar vervolg gehad.

Vanuit de bouwplakken groeien inmiddels de oesterzwammen, die de omwonenden vrij mogen plukken. En op 9 oktober overhandigde myceliumtorenwachter Loes Keysers van Kopgroep 2030 de overgebleven plakken op vrolijke, maar toch plechtige wijze aan de initiatiefnemers en vrijwilligers van de kleine maar fijne buurttuin Valkenbosgaarde. Loes: “De verbindingen van het mycelium in de toren staan symbool voor de verduurzaming en verbuurzaming van onze wijk. We gaan als Kopgroep 2030 door met projecten om deze doelen te bereiken.” Nog diezelfde middag bouwden de vrijwilligers van Valkenbosgaarde daar hun eigen myceliummuur. En met veel genoegen zien ook zij in hun bouwwerk de oesterzwammen groeien. Ook buurttuin De Groene Zon op de hoek Copernicuslaan/Fahrenheitstraat kreeg een deel van het overgebleven mycelium.

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Valkenbosgaarde