Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Tobias zet de ketel op 55 graden

Tobias ontvangt ons in zijn fraaie en lichte bovenwoning in de van Bylandtstraat. “Mijn vrouw en ik kochten dit huis op de top van de markt, dachten we. Dat blijkt inmiddels alweer anders te zijn. We wilden graag weer in Den Haag, de stad waar ik geboren ben, komen wonen.” Ze wonen hier nu al twee jaar met veel plezier.

Gasverbruik omlaag

Hij ontmoette zijn Indiase vrouw tijdens zijn studie. Beiden deden een Europese master duurzaamheid na hun technische studie. Aan de wand hangen twee plattegronden: van Den Haag en van de Indiase stad Vijayawada waar zijn vrouw vandaan komt. “Dit huis was al aardig duurzaam met dubbel glas en een goed geïsoleerd dak. Wij hebben nu ook zonnepanelen, dus zo wekken we onze eigen stroom op. Maar het gasverbruik van ongeveer 1200 kuub moet verder omlaag kunnen. We hebben al folie achter de radiatoren. Toen wij via De Groene Regentes hoorden over de mogelijkheid om met een lage temperatuurstand van 55 graden van de ketel te werken, maakten we een afspraak met een energiecoach.”

De Groene Regentes

“En kijk, dit zijn ze, de radiatorventilatoren die je op de radiatoren legt en dat in combinatie met de lage ketelstand. Deze simpel ogende apparaatjes verspreiden de warmte van de radiatoren beter over de lucht in de kamer. Je krijgt 50% subsidie bij aanschaf en later ook de andere 50%. Je moet wel een kwartaalrapportage maken om alle effecten van deze aanpassing te meten en door te geven. Dat loopt allemaal via De Groene Regentes. Die maakte ook warmtescans van onze woning. Dan zie je alle warmtelekken in je huis. We zijn heel nieuwsgierig wat dit het komende stookseizoen gaat opbrengen.”

Wasbuiltjes

En passant laat Tobias ook nog de net aangeschafte Ecoballs wasbuiltjes zien. “Daarmee gaan we ook aan de slag. Zo kun je zonder zeep en energiezuinig de was doen. Kortom, het duurzaamheidsvirus heeft in dit huishouden flink toegeslagen.”

Tekst en foto: Aad van Schie