Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Samen hier’ maakt het verschil

Samen hier’ is een landelijke beweging die helpt om netwerken van vrienden en contacten te vormen rondom vluchtelingen(gezinnen). Een groep van vijf personen en hun gezinnen gaat voor minimaal een jaar het contact aan met een persoon of gezin van nieuwe Nederlanders. In Den Haag wordt dit project uitgevoerd door de organisatie Justice and Peace. Via hen komen we in contact met enkele bewoners uit de Nicolaas Tulpstraat en het Turkse echtpaar Özgül en Sabri.

‘Verkeerde partij’

In 2016, na de mislukte staatsgreep in Turkije, dreigden Özgül en Sabri in ernstige problemen te komen vanwege hun veronderstelde band met de, in de ogen van de president, verkeerde partij. Özgül verloor haar baan in het onderwijs en ook Sabri voelde zich niet meer veilig. Het lukte hem in 2017 om een baan als computerengineer/dataspecialist in Nederland te vinden en in datzelfde jaar kon Özgül zich met de drie kinderen bij hem voegen. Özgül is druk bezig om in Nederland weer wiskundeleraar te worden en met de kinderen van 7, 16 en 17 gaat het nu heel goed op school. Inmiddels beheerst het echtpaar het Nederlands al heel aardig. Ze wonen in de wijk Ypenburg.

Activiteiten samen

Bij het gesprek zijn twee van de Nederlandse netwerkgroep-gezinnen uit de Nicolaas Tulpstraat vertegenwoordigd: Paula en Nicole met haar dochtertje Julielou. Tijdens de lockdown waren de contactmogelijkheden beperkt tot digitaal verkeer, maar het contact komt nu steeds meer op gang. Zo waren ze met z’n allen op een excursie naar Delft geweest en binnenkort zijn er meer activiteiten samen gepland, zoals een concert bezoeken en samen koken en eten.

Vrienden maken

Özgül en Sabri verwachten veel van het project. “Ik zie het eigenlijk als het maken van vrienden.” Hoe vonden ze het om in Nederland te komen wonen? “De mensen zijn open en aardig. Iedereen wil je helpen, lijkt het wel. Nederland is een erg vlak land, zo helemaal zonder bergen en zo groen. Je kunt je kinderen hier veilig buiten laten spelen en dat is erg fijn.” Paula, die zelf 15 jaar geleden uit Columbia kwam en Nicole vinden het ontzettend gaaf om dit Turkse gezin te ondersteunen en samen leuke dingen te ondernemen. Ook zij benadrukken dat er zo vriendschappen gaan ontstaan.

Hoe meer ‘Samen hier’ hoe beter

Marij van Justice and Peace geeft aan dat er in Den Haag nu acht van deze ‘Samen hier’ groepen zijn. Het zou mooi zijn als er zich meer Nederlandse groepen aanmelden. Wil jij je ook aanmelden, samen met je buren of vrienden? Neem een kijkje op de website of neem contact op via de mail.

Stichting Justice and Peace Nederland: www.samenhier.nl – info@samenhier.nl

Tekst: Aad van Schie
Foto: Vladimir Frama