Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Ontmoeting, een lunchroom met een missie

Achter het boograam van Weimarstraat 137 is een nieuwe lunchroom verschenen: De Ontmoeting. Samen met nummer 125 vormt dit restaurant het podium van Stichting Mytikas. Deze stichting richt zich op mensen die hun talenten en sociale vaardigheden willen ontwikkelen en helpt hen bewust te worden van wat zij nodig hebben om succesvol te zijn in onze samenleving. De naam Mytikas staat voor het hoogste punt van de Griekse berg Olympus.

Gedragsverandering

Directeur Imro Blom over het ontstaan van de stichting: “Na mijn theateropleiding wilde ik me verder ontwikkelen, bestuurservaring opdoen, een bedrijf oprichten waarin de mens centraal staat. In 2001 maakte ik kennis met Annemieke Roobeek van Nijenrode: zij zocht iemand die op een creatieve manier aan gedragsverandering van leerlingen wilde werken. In een Utrechtse school ben ik toen met theater en andere creatieve werkvormen aan de slag gegaan.” Hier wilde Blom mee verder. In de tijd dat hij zijn sociale onderneming startte, gebeurde er van alles.

Andere mensen, andere verhalen

“Vormend was 9/11, sinds die dag kijken mensen anders naar elkaar. Ik kwam in contact met Rachida en Mohammed: samen tekenden we een petitie tegen belediging van moslims in Nederland. Tot dat moment ging ik niet echt met ‘allochtonen’ om. Ik ben Surinaams, in Nederland geboren en wit opgevoed en opgegroeid. Een wereld ging voor mij open: ik ontmoette kleurrijke, hoogopgeleide mensen; andere mensen met andere verhalen.”

Met zijn stichting werkte hij met Antilliaanse jongeren. In feite is toen de methode voor gedragsverandering ontstaan die hij later verder heeft ontwikkeld: de Mytikas-methode. Werken aan sociale vaardigheden, communicatie, initiatief nemen, samenwerken, discipline door middel van trainingen, creatieve vakken (schilderen, filosofie) en theater.

Van theater en horeca

Lunchroom De Ontmoeting is een leer- en werktraject voor mensen met een uitkering en voor vluchtelingen die op zoek zijn naar een baan of een opleiding. “Via de Mytikas-methode helpen wij mensen erachter te komen wat ze nodig hebben om in de maatschappij te kunnen presteren. Uiteindelijk moeten de deelnemers hun eigen verhaal vertellen: in het Nederlands in een theatersetting en deze storytelling is een krachtig middel voor motivatie: je vertelt in het Nederlands voor een publiek wie je bent en wat je wilt.”

Tijdens het werk in de lunchroom leren de deelnemers contact maken met anderen, leren ze (meer) Nederlands, ontwikkelen ze een goede werkhouding en doen ze een basis-werkervaring op. “En dat alles in een prettige familiesfeer. We werken hier nu met tien mensen, dat worden er hopelijk binnenkort meer. Onder leiding van mijn secretaresse Maryem uit Syrië en Adam uit Eritrea draaien de deelnemers zelfstandig de lunchroom.

Wereldkeuken

Op de menukaart staan gerechten uit de wereldkeuken: een Arabisch ontbijt, Surinaamse pom, Caribische tonijnsalade, Arabische zoete gerechten en allerlei soorten cakes en taarten. En natuurlijk koffie to go. “In ons pand op nummer 125 gaan we trainingen en workshops geven, houden we podiumavonden en we hopen er een winkel in duurzame producten te vestigen. We willen kandidaten trainen zodat ze elders in de stad (in de horeca bijvoorbeeld) aan de slag kunnen. Het doorgeven en delen van kennis vind ik heel belangrijk. Nog belangrijker vind ik te zien dat de ander kan groeien, zelfstandig kan voortbestaan.”

deontmoetingwereldkeuken.nl  www.mytikas.nl

Tekst: Froukje Diekstra
Foto: Jacques Rijnsburger