Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Big Pete’ van de Loosduinseweg

weimarchief logo

 

 

 

 

Tegenwoordig kunnen we vaak live getuige zijn van de prestaties van onze topsporters waar ook ter wereld. In vroeger tijden kwam de berichtgeving hoofdzakelijk via de krant. De prestaties en populariteit van de topsporters waren er echter niet minder om. Een gevierd sporter uit het verleden uit onze wijk was wielrenner Piet Moeskops. Hij woonde rond 1924 op Loosduinseweg 611/613 en later, tot aan zijn dood, op nummer 619d.

In de Loosduinsevaart

Pieter Daniël Moeskops wordt op 14 november 1893 geboren te Loosduinen als zoon van een jachtopziener op landgoed Ockenburg. In dit destijds nog wildrijke gebied helpt de jonge Piet zijn vader met het vangen van wild, lijsters en vinken. Aanvankelijk wordt er alleen gevangen, later verkoopt senior het gevangen wild en gevogelte op de markt. Marktvrienden en kennissen zien voor Piet een toekomst op de wielerbaan. Als een waar evenwichtskunstenaar zien ze hem drie opeenvolgende dagen met fiets en al in de Loosduinsevaart belanden, na een poging een verhoogde walkant van 20 cm breed te trotseren. De vierde dag echter lukt het Piet onder een luid “Nou ken ik het!” om zijn doel te bereiken.

Wereldkampioen

Jonge Piet, die al snel een reputatie geniet als brutaal fietsrijder, weet het: hij moet en zal naar de wielerbaan. De jeugdige verrichtingen worden door NRC sportjournalist Joris van den Bergh fraai beschreven in zijn boek ‘Temidden der kampioenen’ uit 1929. In 1913 begint Piet als amateur zijn eerste wedstrijden te rijden. Gezien zijn forse gestalte krijgt hij al snel de bijnaam ‘Big Pete’. Na de Eerste Wereldoorlog pakt hij de zaken serieuzer aan en wordt hij sprintprofessional. Moeskops viert grote internationale successen. In 1921 wordt hij in Kopenhagen voor het eerst wereldkampioen sprint op de wielerbaan. Bij zijn aankomst terug in Den Haag staan hordes wielerfans klaar om hun held te verwelkomen. Tot 1926 zal hij de titel nog viermaal veroveren… Alleen in 1925 moet hij in Amsterdam de Duitser Ernest Kauffmann voor laten gaan en wordt hij tweede. In de navolgende jaren pakt hij nog tweemaal zilver.

Na de wielerloopbaan

In 1929 trouwt hij met Ida Berger, een Française die hij op een van zijn vele trips naar het buitenland heeft ontmoet. Zij vergezelt Piet vaak op zijn buitenlandse reizen. Na zijn professionele loopbaan als wielrenner koopt hij met zijn verdiende geld op diverse plaatsen in de stad huizen. Moeskops blijkt een alleskunner en verzorgt het onderhoud van zijn onroerend goed zelf. Ook runt hij nog een café op de hoek van de Herderinnestraat en de Lange Beestenmarkt.

Graf

Op 16 november 1964 overlijdt Piet Moeskops, enkele dagen na zijn eenenzeventigste verjaardag. Onder grote belangstelling maakt ‘Big Pete’ zijn laatste ronde en wordt hij begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen. Op de grafsteen staan de WK overwinningen vermeld en ook is deze voorzien van twee medaillons. Ida Moeskops Berger blijft na zijn dood wonen aan de Loosduinseweg. Mart Smeets heeft daar nog een alleraardigst interview met haar over het leven met Moeskops. Dat is terug te vinden in zijn boek ‘Verhaal halen’.

Tekst: Theo Broekema, Weimarchief

Piet Moeskops 1919
Piet Moeskops 1919 (maker onbekend, rechtenvrij)
Piet Moeskops feliciteert wielrenner Sjef Janssen – Collectie / Archief Fotocollectie Anefo Datum 18 juli 1947 Fotograaf Sagers, Harry / Anefo
Begrafenis Piet Moeskops. De begrafenisstoet in de Loosduinseweg –  Collectie / Archief Fotocollectie Anefo/fotograaf Harry Pot Datum 19 november 1964