Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Polska Kuchnia, Poolse keuken op de Beeklaan

Veertien jaar geleden vertrok Magda Maliszewska uit een klein dorp in het zuiden van Polen naar Den Haag. Ze is inmiddels zo Haags dat ze wil blijven, het leven hier bevalt haar goed. “In het begin kookte ik vanuit huis, daarna werkte ik in een Pools restaurant op de Zuiderparklaan en in een Poolse supermarkt hier in de buurt.” Toen het pand op de Beeklaan leegkwam, greep ze haar kans en begon ze ‘Polska Kuchnia’, de Poolse keuken.

Op is op

Klanten weten haar goed te vinden. De meesten komen uit Polen, maar ook Russen, Bulgaren en Nederlanders behoren tot haar vaste klandizie. “Het zijn vaak mensen die in de bouw en de tuinbouw werken, en alleen wonen. Voor hen is het vaak duurder om zelf te koken dan hier te eten. Tussen vier en zeven is het hier heel druk, en in het weekend zit het hier, heel gezellig, vol met families met kinderen. Elke dag hebben we wat anders, ik kook zelf en we gooien niets weg, dat vind ik heel belangrijk. Op is dus gewoon echt op.”

Zapiekanka en Pierogi

Het menu is omvangrijk. Van Zapiekanka, een stokbrood met champignons, kaas en kip of ham, tot Pierogi wat wordt omschreven als ‘het meest troostrijke eten dat smaakt naar liefde in een zacht deegkussentje.’

Nieuwsgierig? Op de Beeklaan 202 kan je komen eten, maar je kan ook maaltijden ophalen of laten bezorgen. En Magda zet het menu elke dag na 13:00 uur op Facebook (PRL Polska Kuchnia).

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: John Martienus