Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Gelukkig met groen dak

In oktober 2020 startte Duurzaam Den Haag de actie Groene Dakenjacht. Doel was om zoveel mogelijk bewoners in de omgeving van het Koningsplein en Regentesseplein te motiveren om hun dak te vergroenen. Een groen dak heeft veel voordelen, voor bewoners en het milieu. Wilma en Ben Ferweda lieten ook hun dak vergroenen.

Informatiebijeenkomsten

Er zijn heel wat platte daken in de buurt van Koningsplein en Regentesseplein. Allemaal uitermate geschikt om te vergroenen. Groen verkoelt, houdt water vast, neemt CO2 op en geeft zuurstof af. Tijdens de twee Zoom-informatiebijeenkomsten in oktober vorig jaar waren 58 geïnteresseerde bewoners online. Groene-dakenexpert Ingrid Vogels gaf daar informatie over de voor- en nadelen, de kosten en baten, vergunning en financiering van een groen dak en beantwoordde vragen. Twintig bewoners gingen een vervolgtraject in: een-op-eengesprekken met een groene-dakencoach, inspecties en verdere begeleiding. Dit alles onder begeleiding van Kopgroep 2030, een stichting met enthousiaste bewoners van Konings- en Regentesseplein en omgeving.

Gedegen vooronderzoek

Wilma en Ben Ferweda in de Fultonstraat hoorden ook bij die geïnteresseerden. Ze doorliepen het traject en lieten hun dak afgelopen juli vergroenen. Wilma: “De zomers worden heter en in ons huis, onder het dak, werd het ook steeds slechter uit te houden. We willen hier toch erg graag blijven wonen. Tijdens de informatiebijeenkomst hoorden we veelbelovende geluiden over onder andere de verkoelende werking. Dus gaven we ons op voor een vervolgtraject. We werden door het gedegen vooronderzoek ook steeds enthousiaster.”

In twee dagen

Dat enthousiasme deelden ze met een aantal andere bewoners uit de straat, waarvan uiteindelijk drie huishoudens hebben meegedaan. Alle daken zijn op dezelfde twee dagen vergroend. En ze hebben er nu al profijt van. “Het is vandaag een warme dag en zonder het groene dak zou het hier nu veel warmer zijn geweest. Wij en onze buren zijn heel tevreden over het resultaat.”

Dik fleurig tapijt

Een kijkje op het dak laat een dik fleurig tapijt van verschillende kleine vetplantjes zien. Die laag is als zoden op twee verschillende onderlagen uitgerold. “De groene dakbedekking beschermt ook de onderliggende bitumenlaag. Die zal nu extra lang meegaan”, zegt Ben tevreden. “En het werkt dus echt verkoelend. Als hier in de straat alle daken groen zouden zijn, zou de straat koeler zijn.”

Kosten

Weer beneden praten we nog even over de kosten. Ben: “Het heeft ons € 3720 gekost. Inderdaad een aanzienlijk bedrag, maar we hebben € 1500 van de gemeente teruggekregen. Helaas was het subsidiepotje van het Hoogheemraadschap leeg, anders hadden we daar ook nog € 1100 uit kunnen krijgen. Dat gaan we volgend jaar alsnog proberen.”

www.duurzaamdenhaag.nl/groenedaken; info@kopgroep2020.nl

Tekst en foto: Anneke de Graaf