Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Campagne begaanbare trottoirs, 1.20 meter vrij vanaf de stoeprand

Wido van Drecht is industrieel ontwerper en woont al meer dan twintig jaar in het Regentessekwartier. Waarom mensen dingen doen, en hoe de omgeving gedrag beïnvloedt interesseert hem én blijft hem verbazen. Deze verbazing zette hij om in actie voor begaanbare trottoirs en een prettige straat.

Vuilniszakken

“Het begon met vuilniszakken. Het viel me op dat die al dagen eerder buiten werden gezet, met de bekende zooi als gevolg.” Eigenlijk vond hij degenen die dat deden asociaal en hij sprak mensen erop aan. “En toen bleek het anders dan ik dacht. Zo’n buurman was bijvoorbeeld helemaal niet asociaal. Hij vertelde dat hij geen buitenruimte had en dat zo’n zak na een paar dagen erg gaat stinken. Een ander dacht er verder niet bij na en deed hetzelfde. En laten we wel wezen, door het opsplitsten van woningen ontstaat er steeds meer druk op de buitenruimte. Maar wat bleek? Praten hielp en dus ging ik daarmee door.”

Vuil trekt vuil

Wido: “Uit onderzoek weten we dat een vieze omgeving vuil aantrekt. Als mensen zien dat anderen vuilnis op straat gooien, doen ze het zelf ook. Datzelfde gebeurt met scooters, fietsen en bakfietsen op de stoep. Als er ergens al wat staat, zet je die van jezelf erbij en ga je niet op zoek naar een andere plek. En als je er zelf geen last van hebt, denk je er niet over na.”

Volle stoepen

Eenmaal achter een kinderwagen viel het Wido op dat hij laverend de buurt door moest, omdat trottoirs vol stonden met fietsen, scooters en zelfs met motoren. “Hoe lastig is dit dan niet voor mensen in rolstoelen of met rollators? Maar”, zegt hij vol overtuiging, “het is niet nodig. Als je je voertuig met aandacht wegzet, is er ruimte genoeg, en dat liet ik aan buren zien.” Wido ging op zoek naar richtlijnen van de gemeente, maar vond deze niet. “Je kan wel fietsvlonders plaatsten en handhaven, maar mensen vertellen hoe het wel kan en daar richtlijnen bij geven is véél eenvoudiger.” Een gemiste kans vond hij en hij bleef bellen, vragen en ideeën opperen.

Dit werkt voor iedereen goed: 1.20 meter vrij vanaf de stoeprand

Uiteindelijk had dit resultaat met de campagne ‘Begaanbare trottoirs’: labels voor scooters, fietsen, bakfietsen en motoren die in de weg staan, waarop staat hoe het wèl kan, en sjablonen op de stoep: houd 1.20 meter vrij en iedereen kan erdoor! “Het is een vriendelijke campagne en ik heb het idee dat de sjablonen al effect hebben. Het is een pilot; als het werkt, gaat de campagne dus door. Ik hoop dat het andere buurtbewoners inspireert.” Voor wie benieuwd is: de sjablonen zijn te zien in de Van Swietenstraat.

Stoepvrij

 

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques Rijnsburger