Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verhalenavond Papoua ontmoet Marron

Haags Verhaal organiseert verhalenavonden waarbij gemeenschappen en groepen samenkomen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Zo verleidt het Haags Verhaal mensen om in de geborgenheid van hun familie en gemeenschap de grens over te steken naar een andere wereld in hun eigen stad. Om elkaar beter te leren kennen. Zie ook www.haagsverhaal.nl

Op 14 juli stond Haags Verhaal in Dienstencentrum Copernicus stil bij twee gemeenschappen uit Den Haag, met verhalen uit onze geschiedenis die te vaak worden vergeten. Die van de Surinaamse Marrons, verwoord door José Toro, artistiek leider van dansgroep Kula Skoro, en die van de Nationale Papoeavereniging ’95 West Nieuw Guinea, door voorzitter Simon Sapioper. Zij namen de aanwezigen mee in hun bewogen levensverhaal.

De tweelingdochters van José voeren twee marron-dansen uit. Zij gaan straks het stokje van vader  overnemen. Elke zaterdag is er dansrepetitie van mensen die trouw zijn aan de Marroncultuur. Marrons zijn nakomelingen van weggelopen slaven die gemeenschappen vormden in het oerwoud van Suriname. Ze zijn trots op hun verzet tegen de slavernij en hun aanvallen op de plantages, al 100 jaar voor de afschaffing. José vertelt over zijn jeugd in het dorp aan de Marowijne en de rituelen die ankers blijven in zijn leven en die hij graag wil doorgeven.

Simon Sapioper vertelt over het verzet van zijn analfabete, maar zeer activistische vader, tegen de Indonesische regering die zijn land vanaf 1962 bezette. Op zijn 15e begon Simon zijn vader te helpen in de politieke strijd, met het lezen en schrijven van brieven. Nadat zijn vader negen keer in de gevangenis had gezeten, vluchtte het gezin in 1984, weg uit dit kleurrijke land met zijn 240 stammen. Simons droom op de middelbare school om kinderarts te worden, kon hij door de vlucht niet verwezenlijken. Tot ‘91 heeft het gezin in een vluchtelingenkamp gezeten. “Het leven viel daar niet mee, maar ik heb er wel mijn vrouw ontmoet.” Zijn vaders ideaal geeft hem nog steeds kracht om de strijd hier voort te zetten.

 

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Haags Verhaal