Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Paul Leegstra al 45 jaar in het makelaarsvak: ‘Ups en downs horen erbij’

Enige tijd geleden benaderde makelaar Paul Leegstra de redactie met de suggestie om te waarschuwen voor de cowboys in de vastgoedsector. Ze benaderen huiseigenaren via de brievenbus met aantrekkelijke voorstellen om ‘je huis snel en tegen een hoge prijs’ van je over te nemen. Je bespaart dan de makelaarskosten en het is snel voor elkaar.

Veel te lage prijs

Voor je het weet heeft ‘Harry Touw’, toevallig de naam van een van die aanbieders, je aan een touwtje. Vergeet het maar dat je een goede prijs krijgt. Paul heeft er wat onderzoek naar gedaan en ontdekte dat men pas na veel aandringen een prijs voor een pand wil noemen en als die prijs dan komt, is die veel te laag. “Stap gewoon naar een erkende makelaar als je wilt weten wat je huis waard is. In eerste instantie hoeft je dat niets te kosten.”

Regentesselaan 1

Paul zit al sinds 1976 in het vak, eerst bij het grote kantoor van Nadorp. Dit kantoor viel uiteen in vijf bv’s. Dat was rommelig, dus werd het tijd voor Paul om voor zichzelf te beginnen. Het kantoor vestigde zich aanvankelijk aan de Apeldoornselaan en houdt nu sinds een aantal jaren kantoor aan het smalle, diepe pand op de hoek van de Regentesselaan en de Laan van Meerdervoort. Bij het bureau zijn in totaal vier mensen in dienst. Dit pand was al lange tijd in beheer bij het kantoor en toen de Indische meubelwinkelier stopte, besloot Paul om zich hier te vestigen.

Overspannen woningmarkt en rol makelaar

Het bedrijf beheert 300 panden en daarnaast koopt en verkoopt men huizen. Door de overspannen markt en het geringe aantal huizen op die markt, heeft men gemiddeld vijf huizen in de verkoop. En die gaan als warme broodjes de deur uit tegen prijzen fors meer dan de vraagprijs. “Onlangs heb ik een mevrouw na ongeveer twintig keer bieden pas aan een woning kunnen helpen. Ik bewonderde haar moed om steeds maar door te gaan. Het vak is er niet aardiger op geworden als je zo vaak klanten moet teleurstellen. En onderschat het grote aantal bezichtigingen niet dat je moet organiseren. Soms is er overeenstemming over een bod tussen verkoper en koper, alleen het contract is nog niet getekend. En dan komt er alsnog vlak voor die tekensessie een aanzienlijk hoger bod binnen. Je moet de verkoper daarover dan raadplegen en daar gaat je huis als kandidaat-koper. Ook de landelijke en lokale overheid maakt het er met de toenemende regelgeving niet eenvoudiger op. Het zou fijn zijn als veel van de leegstaande kantoorpanden verbouwd zouden kunnen worden tot woning. En meer nieuwbouw natuurlijk. Afijn, ongetwijfeld verandert de markt nog wel weer een keer.”

www.leegstramakelaardij.nl

Tekst: Aad van Schie
Foto: Jacques Rijnsburger