Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ontmoetingsplek op de kop van de Beeklaan

Mark van fietswerkplaats Bicyclus aan de Beeklaan had een briljant idee: ik maak van mijn lunchplekje op de hoek van de middenberm een buurthoekje waar buurtgenoten of voorbijgangers even met elkaar in gesprek kunnen gaan. Nou dat werkt, is de ervaring. Je gaat er op een zonnige middag even een half uurtje zitten en je praat met voorbijgangers. Mark zorgt eventueel voor een kopje koffie.

Anna

De eerste dame die we aanspreken is Anna uit Rio de Janeiro. “Ik woon sinds enkele maanden aan de Valkenboslaan. Ik vind dit een plezierige en mooie buurt: veel fraaie huizen, aardige mensen en leuke winkels. Mijn vader was Nederlander en wij waren een diplomatengezin. Helaas overleed mijn vader toen ik negen jaar was. Mijn studie psychologie deed ik in Rio de Janeiro. Brazilië is een erg onrustig land. Nederland leek mij een fijne plek om te wonen. Nederlanders zijn erg open en er is hier minder gekte. Ik wil hier voorlopig blijven en ik hoop hier werk te vinden. De taal versta ik wel, maar spreken lukt nog niet. Op mijn lijstje staat: goed de taal leren.”

Anne

Vervolgens spreken we Anne. Zij woont op een etage in de Daguerrestraat. Zij studeerde economie in Leiden en Amsterdam en werkt nu bij het Ministerie van Financiën. “Gaaf om in een gemengde wijk als deze te wonen, beter dan op het zand verderop. Dit is een aparte wijk met goede winkels en aardige mensen.”

Sophie

Sophie, afkomstig uit Noord-Duitsland, steekt de zebra over vanuit de Edisonstraat. Ze heeft net Europees recht bij de Haagse Hogeschool afgerond. “Ik woon al geruime tijd op een kamer in de Galileistraat. Mooie buurt om te wonen, maar door de lockdown heb ik me wel eenzaam gevoeld. Nu eerst een poosje terug naar mijn familie, die ik erg gemist heb. Wie weet kom ik later terug, want op zich is het fijn hier.”

Jan en Paula

Jan en zijn vrouw Paula en hun vriendelijke hond wonen in de Obrechtstraat. Maar zij komen heel regelmatig deze kant uit. Ze zijn blije zeventigers, brengen regelmatig spullen bij Emmaus, doen inkopen bij de Eko Plaza en halen spullen bij de Onderdelenwinkel aan de Beeklaan. “Dat soort winkels zijn er bij ons helemaal niet en de sfeer is hier relaxed.” Jan vertelt over zijn carrière op de wilde vaart. Hij nam uit China effectvolle tafeltennisbatjes mee, want die waren toen hier nog niet te krijgen. Zelf speelde hij bedrijfstafeltennis. “Fotograferen doe ik ook graag overigens.” “Nu weer verder,” zegt zijn vrouw, “want we hebben het druk.” Jan stuurt me later de foto’s die hij van het buurthoekje maakte. Een ervan illustreert dit artikel.

Tekst: Aad van Schie
Foto: Jan Smit

Op de foto: Aad van Schie, Paula Smit met hond