Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Nonno Guido: echt Italiaanse pasta, pizza en patisserie

Hij was de eerste originele pizzabakker in Den Haag en misschien ook wel de oudste: William Guido. In zijn gezellige restaurantje Nonno Guido (opa Guido) aan het Koningin Emmaplein 7 bereidt hij pizza’s, pasta’s en allerlei andere Italiaanse heerlijkheden. Ruim 57 jaar ervaring en nog altijd vijfsterrenreviews op Google: “Ze zeggen dat ik de lekkerste pizza’s van Den Haag bak.”

Eerste pizzabakker in Den Haag

In Italië begon Guido op zijn 12e met werken in een koffiebar: “Ik moest op een krat staan om erbij te kunnen.” Bij de bar was ook een bakkerij, en zo leerde hij bakken. Als bakker maakte hij lange dagen: “Ik begon om 5 uur, werkte tot 5 of 6 uur, en dan ’s avonds nog in de koffiebar. Ik heb weleens 36 uur achter elkaar gewerkt om 1200 gebakjes te maken voor Don Giuseppe (vaderdag).” In de bakkerij leerde Guido ook pizza’s bakken. Hij werd gevraagd om in Nederland te komen werken, en zo kwam hij in 1973 terecht bij Il Vesuvio aan de Laan van Meerdervoort. “Ik was de eerste pizzabakker in Den Haag die echte originele pizza’s bakte. De mensen stonden ervoor in de rij. Ze waren er gek op.”

Italiaanse platenhoezen

Eind jaren 70 begon hij een tearoom en patisserie in de Gortstraat. Later had hij een bekende trattoria in de Torenstraat. Vanaf de jaren 90 had Guido verschillende restaurants in Den Haag en de bollenstreek. In oktober 2021 opende hij Nonno Guido, voorheen Café de Asplaag. Aan de muur Italiaanse platenhoezen uit de jaren 70 en oude foto’s. Op de kaart staan vooral pizza’s en verse pasta’s, waarvoor oude klanten graag een blokje om fietsen. Maar Guido maakt ook graag gerechten op verzoek: “Als mensen erom vragen, maak ik ossobucco, parmegiano of een lekkere risotto.” Guido maakt ook ijs van vers fruit. “Heerlijk fris, haast zonder suiker. En als mensen van tevoren bestellen, maak ik taart of zuppa inglesa.”

Nonno Guido
Koningin Emmaplein 7

2518 RH Den Haag
Facebook

Tekst en foto: Annemarie Piersma