Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Leegstand en woningnood, een moreel verwerpelijke combinatie

Piet Driest, van Wij Weimar en mede-initiatiefnemer van Buurtgoed Vastgoed, pakt de cijfers erbij: van de grofweg 250.000 woningen in Den Haag staat bijna eentiende leeg. Dat zijn er minstens 25.000, waarvan 10.000 al meer dan een jaar. En van de 18.000 woningen in ReVa staan er zo’n 1000 tot 2000 leeg.

Dubieus verdienmodel

Piet: “Er zijn beleggers in ReVa met vijf of zes panden en er zijn er met honderd of meer. Vrijwel allemaal investeringen om er zelf beter van te worden. En veel van die panden staan leeg en blijven leeg, want er wordt goed aan verdiend. Beleggers kopen een pand, laten het leeg staan en verkopen (of verhuren) het wellicht als de prijzen gestegen zijn of houden het als belegging. Zolang de prijzen stijgen en de rente laag is, is dit een prima verdienmodel.”

Jarenlang leeg of opslag voor bedrijven

Die leegstand is er al jaren, terwijl iedereen wel iemand kent die zonder succes een huis in ReVa zoekt. “Kijk naar de Beeklaan tussen de Zevensprong en de Jumbo, daar staan zo’n 20 winkels en woningen leeg (inclusief die van De Zaen) en er zijn – overal – woningen die gebruikt worden voor opslag van bedrijven. En de andere kant van de Beeklaan: de voormalige tandartspraktijk op de hoek, videotheek Bollywood, restaurant Dewata, allemaal al jarenlang leeg. Het oude Buuthuis aan de Gaslaan, goed voor 20 woningen, het staat al leeg sinds 2004. Dat kleine stukje De Gheinstraat waar de tram doorheen rijdt, kent al heel lang een paar leegstaande woningen.”

Projectontwikkelaars verbouwen panden tot appartementen, dat is toch goed nieuws?
“Veel projectontwikkelaars verhuren niet onder de sociale huurgrens, hun appartementen zijn duur en eigenlijk alleen geschikt voor bewoning door één persoon. Ze verdichten op een gruwelijke manier en trekken zich niets aan van de buurt. Er is een wereld van vastgoed en er is een wereld van buurtbewoners. Hun belangen liggen ver uit elkaar en de gemeente staat te vaak aan de kant van het vastgoed.”

Wonen is een grondrecht

“De belofte van de gemeente is al jaren dat er ferme maatregelen genomen worden, maar er gebeurt weinig tot niets. Terwijl de gemeente wel machtsmiddelen heeft. Zo zijn eigenaren verplicht aan de gemeente te melden als hun pand langer dan zes maanden leeg staat, en B&W is verplicht dit bij te houden. Na twaalf maanden kan de gemeente een huurder aandragen en de eigenaar dwingen het huis te laten bewonen. En de gemeente kan ervoor kiezen om zélf panden op te kopen. Maar alles begint bij een goede registratie van leegstand, en die is er niet. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente zich niet moreel verplicht voelt om leegstand en woningnood echt en structureel aan te pakken. Wonen is een grondrecht en de gemeente heeft hierin eenvoudigweg een zorgplicht.”

Maar eerst en vooral doet Piet een oproep aan bewoners:
Kijk eens goed naar je straat, iedereen weet wel woningen die leegstaan. Het gaat niet om tijdelijke leegstand, maar om woningen die al lang, langer dan een jaar, leegstaan. Iedereen kent ze wel, of je herkent ze als je erop let. Meld dit aan Buurtgoed Vastgoed. Wij registreren het en gaan ermee naar de gemeente en politieke partijen. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen, dus de tijd is rijp om ook hen op hun verplichtingen te wijzen.

www.buurtgoedvastgoed.nl

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Piet Vernimmen