Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Kindcentrum Toermalijn gaat terug naar de Beeklaan

Het komt nu eindelijk in zicht, maar de kinderen, leerkrachten en ouders van de Toermalijn moeten toch nog even wat geduld hebben. Zelfs een vleermuis op zolder wist de boel nog te vertragen.

Architect Cuypers

In 2012 tekende toenmalig wethouder Engelshoven de plannen voor de verbouwing en
– toen – een brede buurtschool in het pand aan de Beeklaan. Door de jaren heen veranderden de plannen. En er was zelfs een periode dat de Heilig-Hartschool compleet gesloopt zou worden. Gelukkig gebeurt dat niet, want het oude schoolgebouw in combinatie met de pastorie en de kerk – van architect Cuypers uit 1905 – is beeldbepalend voor de Beeklaan.
Nu wordt het alleen maar mooier, en zelfs de twee karakteristieke houten voordeuren blijven uiteindelijk intact. De gevel blijft, en erachter verrijst de nieuwbouw, met een speelplaats die aansluit op de binnenplaats van Jonker Frans.

Goed voor de school en goed voor de buurt

Toen Nienke Huizinga drie jaar geleden directeur werd van de Toermalijn, was het ontwerp van de architect al af. “Het oude gebouw was te oud en te groot voor de school. Er is toen gezocht naar een goede samenwerking. Goed voor de school en het onderwijs, en goed voor de buurt. Achter de ene deur, als je ervoor staat links, komt straks het Centrum voor Jeugd en Gezin, en achter de rechterdeur het kindcentrum de Toermalijn, de peuters van JongLeren, en de kinderopvang en de buitenschoolse opvang van 2Samen. Je komt binnen door de grote oude deuren en dan kom je terecht in een mooi nieuw gebouw dat aansluit op waar we al een tijd mee bezig zijn, namelijk een nieuwe vorm van onderwijs.”

Elk jaar een muur eruit

“We werken niet meer in klassen met kinderen van dezelfde leeftijd. Kinderen zitten nu met verschillende leeftijden in een stamgroep, en krijgen aanwijzingen van een instructieleerkracht, aangepast aan waar de leerling aan toe is. De afgelopen drie jaar ging er elke zomervakantie een muur tussen twee of drie lokalen uit. Zo ontstonden er grote leerpleinen – wij noemen dit domeinen – waar kinderen in hun vaste groep werken en heel gemakkelijk instructies van een andere leerkracht, de instructiegroepleerkracht, krijgen. Want hij of zij zit in dezelfde ruimte, aan de andere kant.”
In het gebouw aan de Weimarstraat is dit door al die ingrepen mogelijk, de nieuwbouw is hier straks helemaal op ingericht. En de onderwijsinspectie was heel positief. “Dat is een hele erkenning. Ze zien wat we doen, en ze zien dat we het goed doen.”

De kastanjeboom en een ontdektuin

Met Jonker Frans, JongLeren en de opvang deelt de Toermalijn straks een binnenplaats. En daar zijn ook plannen voor: er komt een ontdektuin met een waterplaats, een bijenkorf en een schooltuin. Nienke ziet het helemaal voor zich: de bewoners van Jonker Frans die daar dan zitten, genietend van de kinderen. En wat ze ook heel leuk vindt, is dat het hout van de laatste grote kastanjeboom die er stond, bewaard is. “Daar willen we Haagse kunstenaars bij betrekken om er iets van te maken voor in de school. Een bank, een grote tafel, of een kunstwerk; wat het uiteindelijk ook wordt, het wordt een symbool van de geschiedenis van de school.”

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Piet Vernimmen