Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Je persoonlijke ontwikkeling als reis met Jaco Koevoet als reisgezel

Een crisis in je leven als een positieve gebeurtenis zien, valt niet mee als je er middenin zit. Toch kan het een teken zijn dat je op een kruispunt bent aangekomen waarop je een andere richting hebt in te slaan. Zo heeft wijkgenoot Jaco Koevoet, life- en loopbaancoach, dat zelf wel ervaren.

Meditatie

Hij weet het moment nog precies. De winter van 2011/2012. Hij was 28, twee jaar eerder voor zichzelf begonnen, en anderhalve dag in een nieuwe klus. Het ging niet meer, lichamelijke klachten, het leven als een zwart gat. De huisarts stuurde hem naar een psycholoog. “Ik heb daar eigenlijk maar een paar sessies nodig gehad. Ik las een boekje dat onder andere ging over meditatie en de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. Bij mijn eerste meditatie kwam alles naar buiten. Ik had het overlijden van mijn ouders en de breuk van mijn relatie niet verwerkt. Wel met m’n hoofd, niet met m’n gevoel.”

Reis naar binnen

“Toen ik vier of vijf was droomde ik ervan om wereldreiziger te worden. En inderdaad heb ik later de hele wereld rondgereisd. Tijdens mijn tweede meditatie was het ineens kraakhelder: de droom van dat jongetje ging niet over reizen in de ‘buitenwereld’, maar over het maken van een innerlijke reis.” Het was niet een volkomen andere richting die Jaco insloeg toen hij zijn coachingspraktijk begon, nu zo’n twee jaar geleden. Daarvoor had hij altijd al in de HR-sector gewerkt: arbeidsbemiddeling, werving & selectie, detachering, reïntegratie. “Tijdens mijn eigen reïntegratie heb ik schoon schip gemaakt, ben ik los gekomen van de nodige verslavingen en beter voor mijn lichaam en geest gaan zorgen. En ik ben de nodige opleidingen gaan volgen ten behoeve van mijn huidige bedrijf De Reisgezel.”

Diepste wens

Want Jaco ziet het begeleiden van iemand als het meereizen naar dat punt waar het echte verlangen zit, naar wat je eigenlijk ten diepste wil zijn en doen, en hij helpt je onderweg de voetangels en klemmen, of zoals hij het noemt de ‘wachters bij de poort’ te overwinnen. Daar zijn technieken voor, zoals opstellingen of visualisaties. Soms kun je al met één gesprek vooruit, zoals met een kompasgesprek, een soort snelkookpan-sessie. Soms zijn langere trajecten nodig, zoals een traject lifecoaching of loopbaancoaching. “Loopt iemand vast in het werk, dan is mijn ervaring dat werkgevers heel vaak bereid zijn deze kosten op zich te nemen. Een coachingstraject kan ervoor zorgen dat iemand niet uitvalt, of juist weer eerder gemotiveerd terugkeert op het werk.”

Mooier leven

Hoe dan ook, Jaco’s eigen leven is zeker mooier geworden. “Wat een prachtig werk! Zo mooi dat ik me niet kan voorstellen dat ik ooit nog iets anders ga doen. Hier komt voor mij alles samen: mijn opleidingen, mijn eigen ervaringen, echt alles. En natuurlijk stoei ik zelf ook nog regelmatig met het leven. Het mooiste is misschien wel dat ik mijn gevoeligheid, die ik eerder maar lastig vond en waar ik van af wilde, in dit werk als instrument kan inzetten. Niet in de laatste plaats help ik mezelf tijdens onze gezamenlijke ‘reizen’.”

www.dereisgezel.nl

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: