Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Groene’ buurman deelt graag ervaringen

George Ongkiehong woont met zijn gezin op de Laan van Meerdervoort. Het verduurzamen van zijn woning bevalt hem zo goed, dat hij zijn ervaringen graag met andere bewoners wil delen.

Transitie moet veel sneller

“Ik wil ons huis zo duurzaam mogelijk maken en liefst helemaal van het gas af. Ik ben tegen gebruik van fossiele brandstof en ik vind dat de transitie veel sneller moet. Ik heb ook een elektrische auto aangeschaft. Een paar jaar geleden ben ik me in verduurzaming gaan verdiepen. Toen vond ik de omschakeling heel ingewikkeld en heel duur. Maar achteraf kom ik erachter dat het me ook veel geld oplevert.”

Grijs is doodzonde

George laat een luchtfoto zien van de huizen bij hem in de buurt. “Allemaal platte grijze daken, met maar hier en daar een paar zonnepanelen en geen enkel groen dak. Dat kan beter! Grijs is doodzonde, hier ligt een enorme potentie aan groen en zonnepanelen.” Hij vertelt wat hij zelf zoal heeft gedaan op het gebied van het verduurzamen van zijn woning. “Ik heb naast mijn dakterras 12 zonnepanelen geplaatst. Ook heb ik twee zonnecollectoren die 200 liter warm water per dag leveren. Het enige moment dat die niet werken is als het vriest, en hoe vaak is dat? En ik heb een warmtepomp, maar daarvoor moest wel het een en ander gebeuren aan isolatie. Met de warmtepomp kan ik mijn huis voor 80 á 90 procent verwarmen. Alleen bij pieken moet de cv-ketel bijverwarmen. Vóór de winter ga ik mijn radiatoren vervangen door exemplaren met meer rendement. Dat scheelt ook weer.”

Besparing

Helemaal van het gas af zal niet lukken, denkt George. “Maar misschien moeten we in dit soort huizen tevreden zijn met die 80 á 90 procent. Anders wordt het veel te duur en haken mensen af. Alles bij elkaar heeft het me € 20.000 gekost. Een rekensommetje: ik heb hiervoor een duurzaamheidslening met 1,5 procent rente afgesloten. Dat kost me € 150 p.m. Maar mijn besparing aan gas is naar schatting € 300 p.m. Bovendien heb ik al heel wat subsidies ontvangen bij de zaken die ik heb ondernomen.”

Woonvreugde delen

“Het werken aan verduurzaming levert ook veel extra woonvreugde op. Zowel ik als mijn gezin beseffen dat het echt anders moet. Daar actief aan meewerken levert ons niet alleen besparingen op, maar ook een fijn gevoel: een soort ‘happy energy’. Ik vind het leuk om mijn ervaringen en kennis met buren te delen. Mochten bewoners meer willen weten, dan mogen ze gerust bij mij aankloppen!”
George.ongkiehong@gmail.com

 

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: George Ongkiehong