Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De aanhouder wint! Speeltuin op De Verademing straks toegankelijk voor alle kinderen

Telkens weer merkte Karin Ramaker dat de speeltuin op De Verademing niet geschikt is voor kinderen met een beperking en in november 2020 besloot ze iets te doen. “Het beleid van de gemeente is dat de stad toegankelijk moet zijn voor iedereen, dat geldt dus ook voor speelplekken voor kinderen met een beperking.” Ze nam contact op met de gemeente, met raadsleden en de belangenorganisatie voor mensen met een beperking en maakte een website over toegankelijke speeltuinen. In januari stond er een artikel in KonkreetNieuws en in februari begon ze een petitie. Met 250 handtekeningen is de gemeenteraad verplicht om een burgerinitiatief te behandelen in de raad. Van alle kanten tekenden mensen en uiteindelijk ging ze er ruim overheen. 

Wat er daarna gebeurde

Karin: “Lang hoorde ik niets over wat er besloten was, maar in de tussentijd kreeg ik contact met iemand van speelbeheer en met hem ben ik gaan kijken hoe het anders zou kunnen. Toen hoorde ik wéér een hele tijd niks. Dat werd ik zo beu en toen heb ik de wethouder gemaild. Ook daarop kwam geen reactie. Maar een week later, half juni, stond er in de krant dat ‘Den Haag dit jaar en volgend jaar 1 miljoen euro investeert in vervanging van speelplekken voor kinderen en jongeren en de speelplekken toegankelijker wil maken voor kinderen met een beperking.’ En weer twee weken later ontving ik de brief met de bevestiging dat De Verademing aangepakt wordt. Het bevreemdt me wel dat de gemeente hierin meldde dat er al zoveel gedaan is, dat er drie (..) toegankelijke speeltuinen zijn en dat er op veel plekken een mandschommel is. Nou, als dat het is, is dat wel mager. Maar nu is het zelfs in een stroomversnelling geraakt, en dat is echt fijn.”

Rolstoelwip

Er ligt nu een tweede ontwerp voor een driehoek op de speeltuin. “Daar komt een pad dat langs borden met spellen gaat, er komt een grote rolstoelwip, en er komt geen mandschommel.” Geen mandschommel? Daar is Karin heel stellig over: “Dat gemeenten een mandschommel hét speeltoestel voor kinderen met een beperking vinden, is eigenlijk raar. Juist kinderen met een beperking, of die nu lichamelijk of verstandelijk is, hebben stevigheid en stabiliteit nodig in een speeltoestel. Een mandschommel biedt dat niet. De meeste kinderen met een beperking kunnen zich er zelfs moeilijk in vasthouden. Er komt nu een schommel waar kinderen zelf in kunnen schommelen. Eentje waar ze niet uit kunnen vallen en waar ze zich veilig in voelen. En er komt een picknicktafel, lekker in de schaduw, met een hap eruit voor een rolstoel. Zo kan iedereen aanschuiven, ook als je in een rolstoel zit.” De definitieve versie komt nog en Karin verwacht er nu met de gemeente snel uit te zijn. “Ik hoop dat in september de schop erin gaat!”

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques Rijnsburger