Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Werkplekken in de Weimar

Op een niet zo mooie Pinksterdag opent de uit Frankrijk afkomstige Aurélien Dupuy de voordeur van Weimarstraat 15a. De benedenverdieping is ingericht als ‘coworking space’, een ruimte voor ondernemers of professionals om in te werken. Opvallend zijn de originele gipsen plafonds, de patio, de uitbouw achterin. In rap Engels vertelt Aurélien enthousiast over zijn huis. “Afgelopen zomer hebben we de voorgevel laten opknappen. Toen kwamen vier mooie gevelkopjes tevoorschijn achter vele dikke lagen verf.” Het pand dateert uit 1898 en is als woonhuis gebouwd. In 1903 is het verbouwd tot winkel met etalage en uitbouw. Uit oude advertenties blijkt dat in 1907 in het pand een zaak voor kachels was gevestigd; een oude foto toont “Haarden, Kachels en Fornuizen” op de gevel.

Van Londen naar Den Haag

“We hebben jaren in Londen gewoond en gewerkt. Daar zijn onze twee dochters Amy en Lucy geboren. Mijn vrouw Stéphanie werkt bij het European Medicines Agency. Deze organisatie verhuisde vanwege de Brexit van Londen naar Amsterdam. We hebben toen besloten mee te verhuizen en een nieuw avontuur aan te gaan.” In de lente van 2019 bezochten ze in een paar dagen tijd een aantal steden in Nederland op zoek naar een huis: Amsterdam, Haarlem, Almere en eigenlijk als laatste optie Den Haag. “We zijn een internationale sfeer in Londen gewend en diezelfde sfeer troffen we hier in Den Haag, alleen dan op een prettig kleine schaal.” Eerst huurde het gezin tijdelijk een woning aan de Suezkade. Zo leerden ze de wijk kennen. “We raakten verliefd op deze buurt vanwege de diversiteit, de verschillende achtergronden van de bewoners, de culturele activiteiten en de levendigheid.”

MyWorkLounge

Aurélien werkt sinds 2015 thuis als freelance consultant voor medicijnen tegen kanker. Na een tijd kreeg hij genoeg van het thuis alleen werken. “Ik miste het contact met anderen; hun input. In Londen had ik ervaring met coworking spaces, maar ik vond ze vaak te groot, te duur en erg onpersoonlijk.” Zo ontstond het idee om zelf werkplekken te gaan verhuren. “In november 2019 vonden we dit huis en we wisten meteen dat dit het huis voor ons en onze plannen was: twee aparte ingangen, een grote werkruimte op de begane grond en een mooi woonhuis boven.” Beneden werd het pand opgeknapt en ingericht met werkplekken. Aan de zijkant is een ruime keuken met koffiehoek, lockers, wc en een douche. Ze wilden nog even wachten met de verhuur van de werkplekken en toen kwam corona. De afgelopen tijd hebben ze gebruikt voor verdere inrichting van de ruimte; achterin is een vergaderruimte gecreëerd. “We hopen dat mensen uit de buurt hier willen komen werken: zzp’ers bijvoorbeeld, en start-ups. We zijn van mening dat dit soort werkplekken bijzonder gunstig zijn voor dergelijke onafhankelijke entrepreneurs. Zij zijn vaker geïsoleerd en door te werken op een coworking space profiteren ze van de kennis en ervaring van anderen. Ieder brengt zijn eigen input mee; er ontstaat een uitwisseling van ideeën en energie. Stéphanie vult aan: “We hebben plek voor zo’n tien mensen. Momenteel werken hier vier mensen, drie uit ons eigen netwerk en een van daarbuiten. We hopen na de zomer officieel met MyWorkLounge van start te gaan.”

Actief in de buurt

Aurélien en Stéphanie werken beiden fulltime; de verhuur van flexplekken is iets wat ze ernaast doen. “We houden ervan om allerlei soorten mensen uit de buurt te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.” Ze denken na over hoe de ruimte nog meer gebruikt kan worden: als ontmoetingsplek voor buurtbijeenkomsten, repetitieplek voor een koor, lesruimte voor Nederlands of een plek voor kunstenaars om te exposeren. Aan ideeën geen gebrek.

Voordat Aurélien de voordeur weer sluit, wijst hij op het moderne portret van Van Gogh dat aan de zijmuur van de etalage hangt. Hij zag het voor het eerst in de Eurostar van Londen naar het Europese vasteland. Nu hangt het hier, als symbool voor een nieuwe stap.

MyWorkLounge
Weimarstraat 15a, 2562 GN Den Haag
Website
Facebook

Tekst: Froukje Diekstra
Foto: Piet Vernimmen