Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

ReVa in bloei

Werkelijk honderden bewoners van ReVa versieren hun voorgevel. Ook deze zomer staat ReVa weer in volle bloei. Veel bewoners doen dat simpelweg omdat het mooi is. Daarnaast zien steeds meer bewoners het belang in van meer groen in de stad, minder hitte-eilanden, meer plaats voor vogels, bijen en insecten en beseffen dat voortuintjes, hoe klein dan ook, ook een rol kunnen vervullen bij de noodzakelijke stedelijke waterberging.

Die bewustwording heeft ook te maken met Operatie Steenbreek Den Haag. Inmiddels zijn via die organisatie meer dan 110.000 tegels uit de grond gehaald. In 2018 leverde de wijk meer dan 740 tegels in bij het Konings- en het Regentesseplein; in april 2019 verdwenen tijdens ‘De Wijk in actie Koningsplein’ meer dan 1700 tegels uit de wijk en in 2020 leverde een initiatief van bewoners uit de Columbusstraat meer dan 200 tegels op. Al die inspanningen – er zijn ongetwijfeld ook honderden bewoners die stoeptegels uit de grond halen, zonder gebruik te maken van Steenbreek – zorgen in de zomer voor een ongekend zonnige wijk.

In de fotoserie hiernaast zie je een kleine selectie. Het gaat hierbij niet om plantenbakken die de gemeente plaatst, niet om kleurrijke boomspiegels, noch om het groen dat ondernemers neerzetten. Ook de gelukkige bezitters van een luxe voortuin vallen buiten deze selectie, hoe prachtig hun tuin er ook uit moge zien.

Nee, het gaat hier om die honderden bewoners die de gevel van hun huis voorzien van hangende plantenbakjes, zwarte bloempotten, rieten mandjes, hangzakken, al dan niet beschilderde grijze vuilnisbakken, grijze zinken emmers, plastic gatenmandjes en natuurlijk de borders pal aan de gevel: een 30 cm breed tuintje afgescheiden van de stoep door een randje van steen, hout of stoeptegel.

En daarin groeien en bloeien witte, paarse en rode (stok)rozen, geraniums, hortensia’s petunia’s, goudsbloemen, paarse campanula, roze maagdenpalm, gele klaprozen, asters, witte vuurdoorn, roze vleugeltjesbloem, paars-witte anjers, gele viooltjes, rode papaver, roze fuchsia’s, witte klimhortensia’s, koolzaad, oranje Oost-Indische kers, struikmargrieten, kaardenbollen, roze vlinderstruik, roze walstroleeuwenbek, paarse lavendel, rode dahlia’s, blauwe akelei, roze valeriaan, witte spirea, kaasjeskruid en her en der wat paarse en witte hebe.

Ze krijgen water, de dode baadjes en bloemen worden eruit geknipt en af en toe staat er een fiets voor. Honderden bewoners die hun huis versieren, de straat verrijken en het Regentesse- en Valkenboskwartier maken tot een van de mooiste wijken van de stad. Fantastisch.

Tekst en foto’s: Piet Vernimmen