Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ondernemers tijdens corona. De Stulp gaat na diep dal door

Uitbater Mehmet Aksit huurt deze kroeg aan de Emmakade al vanaf 1996. Het zilveren jubileum gaat hij hopelijk vieren in februari 2022. Het is echt een bruin café met een vaste groep bezoekers, veelal uit de directe omgeving: Hollanders, Surinamers, Antillianen en soms ook een jongeman uit Eritrea. Gemiddeld komen er zo ongeveer 20 mannen en vrouwen per dag.

Eigenlijk weer normaal

In maart 2020 was het opeens afgelopen met de zaak. Er volgde een hele moeilijke periode. Mehmet had nog nooit steun aangevraagd en betaalde al 25 jaar trouw de huur. Er ontstonden schulden en vooral ook veel stress. Zijn kinderen hielpen hem met het regelen van die schulden en met veel moeite wilde de huisbazin 25% huurkorting geven, later na opening terug te betalen. In juli 2020 kon hij gelukkig weer open en toen werd het opvallend drukker dan anders. Nu is het eigenlijk weer normaal. Als wij er zijn wordt toevallig de hele buitenboel opgeschilderd. Op ons verzoek komen de terraszitters even naar binnen voor de foto aan de bar.

Goede sfeer

We spreken nog even met de dame achter de bar, de uit Bulgarije afkomstige Dora. Zij is pas drie jaar hier, spreekt al aardig Nederlands en heeft het in deze baan erg naar haar zin. In Bulgarije was ze politieagent. “Dit is beter. Lekker sociaal werk, iedereen is aardig en er zijn nooit problemen.” Jan is een vaste bezoeker die na het sluiten van Café ‘De Asplaag’ aan het Emmaplein in deze kroeg terecht kwam. Zelfde sfeer zegt hij. Jan is inmiddels ook zijn huisje aan de Van Boecopkade kwijt, maar gelukkig vond hij een appartement aan de overkant in de ZHB-woningen. Alles weer goed gekomen dus. Proost!

Tekst: Aad van Schie
Foto: Piet Vernimmen