Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Na 38 jaar afscheid van firma De Bruin aan de Beeklaan

Op 29 mei sloot dit fameuze familiebedrijf de deuren. Niet vanuit wanhoop maar uit goed te begrijpen eigenbelang was dit het goede moment om te stoppen. Tot het einde toe had de zaak het vertrouwen van veel vaste klanten. Mink, de oudste broer van de twee onafscheidelijke firmanten, toont trots een envelop van een van die klanten: ‘Dit is voor het hele bedrijf uit dank voor al die jaren van goede support.’

Een terugblik

Op 6 mei 2011 interviewden we nog voor de oude Konkreet de broers over hun mooie bedrijf, dat toen al 45 jaar bestond. In 1966 startte vader De Bruin deze zaak aan de Valkenboslaan. In 1983 verhuisden ze naar de huidige vestiging aan de Beeklaan en in 1996 namen de twee broers Mink en Rob het bedrijf over van hun vader. “We lopen hier al bijna 40 jaar op deze 200 vierkante meter rond. We zijn een ijzeren span en we moesten er nooit aan denken dat een van ons beiden uit zou vallen. Dan zou het niet meer gaan. Ook de twee vaste werknemers, respectievelijk 24 en 23 jaar in dienst, zijn hier tot de laatste dag actief gebleven. Zij vinden mede met behulp van een nette transitievergoeding ongetwijfeld een nieuwe baan.”

Nog genoeg energie

“We eindigen positief. Zelfs tijdens de coronacrisis bleef de zaak goed lopen. Klanten bestelden telefonisch en wij zorgden gewoon dat het zoals altijd goed kwam. Ondanks alle veranderingen in de markt, zoals steeds meer leveranties direct vanuit de fabriek naar de klant en de gigantische groei van de online verkoop met recht van retour, hielden we onze zaak goed overeind. Het wordt voor ons gewoon tijd om van die zware verantwoordelijkheid verlost te worden. We zijn 58 en 54 en hebben nog genoeg energie om een nieuwe toekomst voor onszelf te creëren. Niet meer samen waarschijnlijk, maar we zien elkaar toch nog vaak genoeg in familieverband.”

Wennen voor de buurt

Rob: “De waardering van de klanten vanuit de wijk, dat was altijd ons uitgangspunt. Werken vanuit vertrouwen, hoe mooi is dat. En van die tien elektronicabedrijven om ons heen hebben wij het bijna als enige toch maar mooi al die tijd goed volgehouden. Daar zijn we tevreden over. Nu eerst maar even een paar maanden afkicken en zien hoe we met die nieuwe vrijheid kunnen omgaan. Het pand is van ons en wellicht gaan we dat na de noodzakelijke opknapbeurt wel verhuren. En dan zien we wel, al hebben we zeker ijzers in het vuur.” Voor de buurt zal het wennen zijn, deze lege plek aan de Beeklaan. Zonder al die schermen en dat witgoedspul die de zaak in- en uitgaan. Maar vooral vanwege het gemis aan deze goedlachse, servicegerichte middenstanders.

Tekst: Aad van Schie
Foto: Piet Vernimmen