Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Politiek eist einde aan onverklaarbare leegstand Weimarstraat

Persbericht D66 – 19 juli 2021

De Weimarstraat is tegelijk een straat vol potentie en een straat die vecht tegen ondermijning. Hoewel het de goede kant op gaat, is er nog steeds sprake van opvallende leegstand en verpaupering. D66, GroenLinks en de Haagse Stadspartij willen actie tegen de onbegrijpelijke verpaupering van de straat. “Geef de buurt de kans om samen deze verlaten panden te kopen en zo de straat meer leven te geven”.

Hoe is dit mogelijk?

“Een groot hoekpand bij de Beeklaan waar iedere dag duizenden mensen langslopen is volledig dichtgetimmerd. En verderop staan er zo nog een stuk of drie, vier”, zegt raadslid Marije Mostert (D66). “Dit is de leukste wijk van de stad. Een stad die schreeuwt om woningen”, stelt het raadslid. “Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat deze panden leeg staan?” Voor verschillende panden zouden plannen klaarliggen, maar toch is er al jaren geen actie te bekennen. Daarom hebben ruim 100 buurtgenoten de handen ineengeslagen om gezamenlijk panden op te kopen om er betaalbare woningen van te maken, met plaatsen voor ontmoeting, creativiteit en andere sociale projecten.

Geef de leegstand terug aan de buurt

Naast Mostert zijn ook raadsleden Marielle Vavier (GroenLinks) en Peter Bos (Haagse Stadspartij) enthousiast over dat initiatief. Peter Bos: “De eigenaren van dit leegstaande vastgoed moeten keihard aangepakt worden. Wat mij betreft gaat de gemeente onteigenen en deze panden in handen geven van de buurt”. Vavier: “Het initiatief van deze bewoners toont enorme betrokkenheid bij de wijk en het welzijn van de buurtgenoten. Dit moeten we omarmen en hen helpen om er een succes van te maken. Bewoners die hun eigen wijk vooruit willen helpen zijn goud waard.”

Vrij en veilig

In de afgelopen jaren heeft het stadsbestuur al stevige maatregelen genomen, zoals de aanpak van verkeersveiligheid, de extra vergunningsplicht voor ondernemers in dit gebied om bijvoorbeeld witwaspraktijken tegen te gaan en de ‘Meld een vermoeden app’ waar inwoners vermoedens van ondermijning kunnen melden. Mostert: “We doen er alles aan om de buurt weer in handen van de bewoners te geven. Zo maken we het hele Regentesse- en Valkenboskwartier vrijer, veiliger en vooral ook fijner.

KonkreetNieuws had eerder uitgebreid aandacht voor dit onderwerp: