Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Hoplr, handig netwerk voor je eigen buurt

Er staat een raampje open van een bestelbus. Kan iemand deze Maxicosi gebruiken? Ik kan boodschappen doen voor iemand. We hebben twee stalen stellingkasten te geef. We moeten een bank vervoeren, kunnen we een busje lenen? We hebben kinderkleding waar onze zoon uitgegroeid is.

Zomaar een greep uit de berichten die je op de buurtapp Hoplr, een besloten sociaal netwerk voor je eigen buurt, kunt vinden. Veel bewoners zitten al in een straatapp. Hoplr bestrijkt een groter gebied: een aantal straten, een deel van een wijk. Binnen ReVa is dat bijvoorbeeld het gebied ‘Rond het Koningsplein’ of ‘Valkenbos’. Afhankelijk van waar je woont, plaatst Hoplr je in een buurt.

Maatschappelijke visie

Hoplr werd in 2014 in Vlaanderen gestart vanuit een maatschappelijke visie en overtuiging en heeft zich daarna ook over Nederland verspreid. Voor de bewoners is Hoplr gratis en reclamevrij en persoonsgegevens worden niet gedeeld met derden. Externe partijen betalen wel voor het plaatsen van berichten op Hoplr. Dit zijn voornamelijk partijen die de dienstverlening of communicatie naar de burger bevorderen zónder commercieel oogmerk. Zij kunnen alleen berichten plaatsen en hebben geen toegang tot de overige berichten. Voor onze wijk is alleen de gemeente Den Haag een externe partij. Ook mensen die niet zijn geregistreerd in jouw Hoplr-buurt kunnen niets zien van wat zich daarin afspeelt. Bewoners die wel zijn geregistreerd in jouw Hoplr-buurt kunnen jouw naam en straat (zonder huisnummer) zien.

Burenhulp

Met een speciaal Burenhulp-tekentje kun je aangeven of je door buren aangesproken kunt worden voor hulpvragen. De aan te bieden hulp kun je ook nog nader aangeven, bijvoorbeeld boodschappen doen, een gesprek voeren, tuinieren, educatie of anders. Dit is uiteraard een vrijwillige optie. Toch zijn er redelijk veel buren die dit burenhulptekentje bij hun naam hebben gezet. Interessant om te weten of hier geregeld gebruik van wordt gemaakt.

Kortom, een handig en veilig buurtnetwerk, dat misschien nog veel meer gebruikt kan worden om contacten te leggen, de saamhorigheid binnen een buurt te verstevigen en om op beperkte schaal hulp te bieden aan elkaar. Zit je er nog niet in, neem dan eens een kijkje: www.hoplr.com

Tekst: Anneke de Graaf
Beeld: Hoplr