Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Groene Zaterdag op drie pleinen

Op 5 juni was het Wereldmilieudag. Op die dag organiseerde Kopgroep2030, samen met Nature Impact Days, Duurzaam Den Haag en andere buurtinitiatieven een Groene Zaterdag met activiteiten op Koningsplein, Regentesseplein en De Constant Rebecqueplein. Activiteiten om de buurt te vergroenen en mooier te maken en daarmee ook hittestress tegen te gaan.

Regentesseplein

Op dit plein kregen voorbijgangers gratis plantjes aangeboden. Hier gaf ook ‘groene trainee’ van de campagne Nature Impact Days Annika Wijkhuizen informatie over hoe je je balkon kunt vergroenen en verkoelen. Ze vulde samen met een aantal jongeren plantenbakken voor de balkons van De Regenvalk-seniorenflats. Annika: “Nature Impact Days wil jongeren betrekken bij natuurklussen. Ik ben een van de zeven trainees die natuurorganisaties toegewezen hebben gekregen. In mijn geval is dat Kopgroep2030 met dit buurtevenement. Ik wil me, naast mijn werk, graag blijven inzetten voor groene initiatieven.”

Koningsplein

Op het Koningsplein konden bewoners stekjes, planten en zaden ruilen met buurtgenoten. Iedereen die iets kwam brengen, mocht op de foto. Achterliggende gedachte: ruilen is duurzamer dan kopen en planten in huis zorgen voor een beter binnenklimaat. Hoogtepunt op het plein was het mooie en vertederende optreden van een kinderensemble, met violen en cello’s op kinderformaat. Renée Santema en Inga Mol, bewoners van het Koningsplein, vertelden over hoe zij zo’n 15 jaar geleden hielpen om de kastanjebomen op het plein, alle met bloedingsziekte, voor de kap te behoeden. “De gemeente kwam met een experimentele medicatie uit India. Daarmee werden de bomen wekelijks door bomenspecialisten ingesmeerd. Wij namen dit na een tijdje van hen over en klommen elke week op de ladder. De behandeling heeft anderhalf jaar geduurd, toen ging het beter met de bomen.”

Kinderensemble op het Koningsplein

De Constant Rebequeplein

In buurttuin Gras van de Buren op het De Constant Rebecqueplein was onder andere Operatie Steenbreek actief, waarbij bewoners tegels konden inleveren in ruil voor plantjes, om plaats te maken voor meer groen in de tuin of voor een geveltuin. En men kon er ook meedoen aan het inrichten van een kruidenplukbak. Hier was ook Karin de Bije met kleindochter Emely. Emely heeft zich opgegeven om de kruidenplukbak te gaan verzorgen. “Ik hou van eten en koken, en ik vind het ook leuk te weten waar het eten vandaan komt. Mijn oma vindt dat ik meer buiten moet zijn, dus lijkt me dit wel een goeie bezigheid.”

Straatplanten

Karin wil het nog even hebben over de straatplanten. Op deze dag  werden vanaf het Regentesseplein straatplantenwandelingen met botanisch stoepkrijten georganiseerd. “We hebben al heel wat bijzondere straatplanten gevonden, zoals schijfkamille, winterpostelein, herderstasje. Maar voor je het weet wordt alles door de gemeente weggehaald. Ik vind planten fantastisch. Op mijn werk heb ik van de binnenplaats een wilde tuin gemaakt. Waarom wordt hier toch zoveel gemaaid? Laat alles lekker opkomen en bloeien of zaai wilde bloemen. Goed voor de insecten en mooi om te zien!”

Al met al een wel wat koude, maar toch geslaagde en vruchtbare Groene Zaterdag, met ontzettend veel groene activiteiten. ‘Groen’ leeft echt binnen ReVa en lijkt hier in vruchtbare aard te vallen.

Kopgroep2030 bestaat uit een groep enthousiaste bewoners van Koning- en Regentesseplein en omgeving. Deze bewoners willen graag met alle buurtbewoners aan de slag met meer groen en schone energie in de buurt. Sinds 2019 partner van Duurzaam Den Haag. www.kopgroep2030.nl

Tekst: Anneke de Graaf
Foto’s: Jacques Rijnsburger