Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Downstairs – Upstairs

Het leek even of ze echt op zouden houden, Marcello en Els van Marcello’s Art Factory and Rock Gallery. Dat is gelukkig niet zo. Maar er verandert wel wat.

Kunstenaars en ondernemers

Januari 1985 opende Marcello de galerie aan de Emmakade 148, en vijf jaar later ontmoette hij Els, ook een kunstenaar. Het was meteen raak en ze gingen samen door, privé en in hun werk. Als kunstenaar moet je ook ondernemer zijn, en dat is Marcello. Ze gingen les en workshops geven, tekenen door Marcello, schilderen door Els. Ze werkten vrij en in opdracht, en bedachten de Rock History Tour (september hopelijk weer).
Het ging goed, maar niet altijd gemakkelijk. In de crisis van de jaren nul ging Els in de zorg werken, bij dementerende ouderen. Dat vond ze ook leuk, zo leuk zelfs dat ze een opleiding deed en het bleef doen tot haar pensioen.

Upstairs

En nu staan ze voor een grote verandering. De – gedwongen – rust van corona zette hen aan het denken. De galerie gaat weg, en boven gaan ze door met lesgeven. Marcello wil doen waar hij veel plezier in heeft, bijvoorbeeld Post Office illustreren, een boek van Bukowski, over een man aan de zelfkant van het leven in de VS. Hij begint een talent-klas, voor mensen die echt willen leren tekenen. Die de techniek willen leren, willen leren kijken en hun gevoel willen gebruiken. En… hij wil een rock&roll-kookboek maken, want rock zit tot diep in zijn Haagse vezels.

 

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques Rijnsburger