Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Regenwater opvangen in waterzakken

Enige jaren geleden werd vanuit de Groene Regentes en Kopgroep 2030 een actie georganiseerd waarbij wijkbewoners voordelig een 100-liter regenton konden aanschaffen. Uiteindelijk zijn er 170 tonnen in het Regentesse/Valkenboskwartier weggezet. De belangrijkste redenen voor deelnemers en organisatoren waren waterbesparing en klimaat.

4500 liter waterzakken

De Groene Regentes wil nu een stap verder gaan en probeert hetzelfde te doen met de waterzakken van JustNimbus die per zak 4.500 liter water opslaan, genoeg voor het jaarverbruik van tuin, toilet en wasmachine van een gemiddeld gezin. Inmiddels zijn er enige honderden wateropvangsystemen van JustNimbus in Nederland in gebruik. Minimumvereisten zijn een regenpijp en een kruipruimte van ca. 50 cm. Het regenwater wordt opgevangen in de waterzak in de kruipruimte, er wordt een klein pompje geplaatst en extra leidingen voor wasmachine, toilet en buitenkraan aangelegd. Extra uitbreidingen zoals water naar toilet op verdieping kosten extra. Verdere technische details en informatie over legionella zijn te vinden op de site van JustNimbus.

Voordelen

Door klimaatverandering wordt drinkwater steeds schaarser. Regenwater gebruiken is goed voor het milieu, bespaart energie, verlaagt de druk op de riolen en op je eigen ecologische voetafdruk. Met dit regenwatersysteem gebruik je zo’n 50% minder drinkwater! En ook je kleding en wasmachine worden gespaard door het zachte regenwater. Een regenwatersysteem past dan ook uitstekend in elk huishouden dat wil verduurzamen (50% minder drinkwater, 50% minder schoonmaakmiddel). Er is financiële besparing, maar gezien de aanschafprijs is het geen financieel renderende investering. Het levert wel gemak en een beter milieu op.

Praktisch

Het waterzaksysteem kost € 3000 (inclusief installatie en btw). De Groene Regentes probeert subsidies en kortingen te krijgen (kwantumkorting € 500; gemeentelijke subsidie € 500; waterschap € 500; Fonds Zonder Gaslaan € 100), zodat de globale prijs nog maar de helft hiervan is. De kwantumkorting is al toegezegd. Als er speciale wensen zijn voor een woning (extra aansluitingen, aansluitingen op verdieping, etc.), wordt voor die woning een aparte offerte gemaakt. Maar bij een standaarduitvoering gaan we uit van € 1500.

Besparing

Besparing in de toekomst: drinkwaterprijs € 1,- tot € 2,- per m3 (afhankelijk van doorberekening van toeslag, gemeentelijke belasting, btw), bij gebruik van 50 m3 p.p./per jaar, globaal per huishouden van 2 personen, is de besparing € 100 per jaar. Daarnaast 50% besparing op schoonmaakmiddelen. Maar zoals eerder gezegd, financieel rendement moet geen overweging zijn.

Klimaatgevoeligheid

Gezien de ‘klimaatgevoeligheid’ van ReVa, die blijkt uit het succes van het regentonnenplan en de  zonnepanelenactie, de zwerfvuilprikkers en de autodelers (zie ook www.groeneregentes.nl) gaan we uit van een minimum aantal van 50 deelnemers aan dit waterzakkenplan. De minimale waterbesparing is dan 22.500 liter, 225 m3 per jaar. Vijftig stuks was ook het beoogde aantal bij de start van de regentonnenactie, en dat werden er uiteindelijk 170.

Uitstraling

Niet alleen gaat het bij dit project om de voordelen van het gebruik van grijs water, de uitstraling in de wijk en de hele stad is groot. Door specifieke aandacht te genereren (persbericht, faceboek, inzetten Kopgroep 2030 en Groene Regentes, artikel in KonkreetNieuws) komt deze vorm van waterbesparing die nog wat onbekend is, meer in de belangstelling en laat het de individuele wijkbewoner zien dat het zorgvuldig gebruik van water niet alleen een kwestie is van grote bassins, maar binnen ieders handbereik ligt.

Geïnteresseerden en deelnemers kunnen zich opgeven bij Piet Driest (pdriest@bart.nl)
Technische info staat op www.justnimbus.nl

 

Tekst: Groene Regentes