Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Red Colette’: buurtbewoners starten actie voor behoud unieke boekhandel

Een groep van acht buurtbewoners is een actie gestart voor het behoud van een bijzondere tweedehands boekwinkel in de Haagse wijk Duinoord: antiquariaat Colette. De winkel in de Reinkenstraat is al meer dan 25 jaar een icoon in de statige winkelstraat, een plek boordevol torenhoge stapels boeken en een bijzondere etalage. Een lustoord voor elke liefhebber van bijzondere boeken.

De huidige eigenaar, Jogchem de Vries (80), zocht naar een overnamekandidaat. Daarop vormde zich spontaan een groep belangstellenden die elk hun werk en andere bezigheden hebben, maar hun geliefde boekwinkel niet willen zien verdwijnen om plaats te maken voor wéér een AH-to go of een nieuwe Etos. Daarom besloten zij de handen ineen te slaan, om te proberen de zaak over te nemen als collectief. Zonder winstoogmerk, maar enkel uit liefhebberij voor boeken, de buurt en voor de romantiek van het boekwinkeltje.

Zelf hebben de initiatiefnemers een bedrag geïnvesteerd, voor het restant van het benodigde startkapitaal starten zij de crowdfundingsactie ‘Red Colette’. Daarmee hopen zij dat meer buurtbewoners willen bijdragen aan het behoud van deze karakteristieke boekwinkel, een van de meest authentieke plekken van de Reinkenstraat.

Hoewel de initiatiefnemers de sfeer van Colette zoveel mogelijk intact willen laten, bestaan er ook plannen om, na een kleine aanpassing, voor optredens van en interviews met schrijvers, dichters, singer-songwriters en andere artiesten en kunstenaars. Colette krijgt zo een bredere culturele bestemming voor de buurt, inclusief de vele expats die de wijk Duinoord en omstreken bewonen.

Het initiatief past in een beweging die zich elders in het land ook aftekent. In Amsterdam namen buurtbewoners als groep De Nieuwe Boekhandel over, in Bemmel en Lochem gebeurde hetzelfde. Als de crowdfundingsactie Red Colette voldoende oplevert, zal ook Den Haag zich aan dit rijtje kunnen toevoegen.

Meer over de actie ‘Red Colette’ is te vinden op de website: www.colette.red

Foto: Martijn Beekman