Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Voedselbank in de Agneskerk

Met z’n drieën, Jan Oudsen, Thea Tangel en Trix Kanters, zijn ze verantwoordelijk voor het uitgiftepunt van de voedselbank bij de Agneskerk aan de Beeklaan. Jan en Thea vertellen over hun betrokkenheid, die begon in de Agneskerk.

Efficiënter

Jan: “De eerste periode van de voedselbank was een tijd van pionieren, van spullen verzamelen en verdelen. Toen de vraag groeide, werd het efficiënter en bedrijfsmatiger. Eerder brachten wij nog zelf mensen aan. We keken samen naar hun situatie, wat ze nodig hadden, hun inkomen en wat ze onder de streep overhielden. Maar dat was toen niet meer te doen voor vrijwilligers, en er werd een scheiding tussen intake en uitgifte aangebracht.”

Iedereen gelijk

De intake gebeurt nu door hulpverleners en de vrijwilligers van het uitgiftepunt verzorgen de wekelijkse uitgifte. Thea: “Hulpverleners kunnen meer doen voor mensen, er is immers bijna altijd ook wat anders aan de hand. Mensen hebben meer hulp nodig dan een voedselpakket.” Jan vult aan: “Wij hebben die kennis niet, daar zijn professionals voor nodig. Er worden ook afspraken gemaakt met mensen hoe ze uit de situatie kunnen komen en zichzelf weer kunnen redden.” De hulp is tijdelijk en afhankelijk van de situatie wordt bepaald voor hoelang. Na de afgesproken periode (dat kan een half jaar zijn, of een jaar) bekijken de hulpverleners samen met de klanten hoe ze ervoor staan. Ook dat is aan de hulpverleners. Thea: “Wij kennen de verhalen niet, en dat is wel zo prettig. Zo is voor ons iedereen gelijk.”

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens, waarvan 272.000 kinderen. Er zijn inmiddels 171 voedselbanken met 12.000 vrijwilligers. In 2019 werden 151.000 mensen geholpen. In Den Haag maken 1700 mensen (huishoudens) gebruik van de voedselbank.

Agneskerk

In Den Haag zijn 17 uitgiftepunten, waar de Agneskerk er een van is. Hier komen wekelijks honderd mensen uit de directe omgeving voor een pakket, en er zijn nu zo’n tien vrijwilligers. Jan: “Mensen komen in de ellende door omstandigheden waar ze meestal niets aan kunnen doen. Echtscheidingen, werkloosheid, mensen raken in de illegaliteit, een paar euro meer verdienen en toeslagen kwijtraken.” Na een stilte: “We kennen het. En hoe kan het ook, als er huren zijn van €1000,- en meer? Ook in ReVa.”
Wie zijn het? Thea: “Het is net zoals de wijk: heel gemêleerd. Nu hebben we wat meer Poolse klanten, studenten, grote gezinnen, en mensen met psychische problemen. Eigenlijk zoals altijd. Wat wél opvalt, is dat er de laatste tijd meer alleenstaanden komen.” De tijd tussen de aanmelding en het eerste pakket kan, zeker nu alles online en telefonisch gaat, wel eens lang zijn. Maar in nood gaat het anders, dan krijgen mensen meteen een voedselpakket en gebeurt de aanmelding daarna.

Inhoud van het pakket

Het bestaat uit twee delen, houdbaar en niet houdbaar. Om een idee te krijgen: fruit en groente, brood en broodjes. Zuivel, broodbeleg, ontbijtspullen, vlees. Pasta’s, koffie en thee. Blikgroente en artikelen van de drogist. “Althans”, zegt Thea, “brood is er nu veel minder, en zuivel en vlees loopt ook moeilijk. Thee is er altijd, koffie niet.” Het valt op dat er nu, in deze coronatijd, minder producten komen van de distributiecentra van supermarkten, en dat zou je niet verwachten. Jan: “Het enige dat we kunnen bedenken is dat ook zij proberen verspilling tegen te gaan.” Ook particulieren kunnen helpen. Houdbare voedselproducten en producten van de drogisterij zijn altijd welkom! Hiervoor is het uitgiftepunt door de week bereikbaar op 06-23793593.

Voor een voedselpakket zijn criteria. Zo moet het leefgeld (wat echt over is voor boodschappen) voor een alleenstaande bijvoorbeeld minder zijn dan € 230,- en voor vier personen minder dan € 515,- per maand. Probeer eens uit te rekenen hoe weinig men dan per week te besteden heeft aan voeding en huishoudelijke producten, en vervolgens hoeveel je zelf per week uitgeeft!
Een voedselpakket wordt aangevraagd door hulpverleners in de Regenvalk. Zij zijn telefonisch bereikbaar op (070) 205 26 60. Langsgaan kan nu niet vanwege corona.
Na toekenning kan men in ReVa elke donderdagmiddag tussen 2 en half 4 terecht bij het uitgiftepunt in de Agneskerk.Meer informatie: www.voedselbankhaaglanden.nl

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: John Martienus