Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Tattooshop Papanatos, eigenzinnige tattoos

Een opvallende pui in Weimarstraat 32: op de gevel staat met grote letters ‘Vleeschhouwerij’, op het raam ‘Papanatos’. Binnen hangen de muren vol met illustraties, in de tattoowereld ‘flashes’ genaamd. Een vrouw ligt stil op een bank, haar been ontbloot. Over haar heen gebogen een tattoo-artist. Het is stil. Hier wordt geconcentreerd gewerkt.

Straatwoord

Kim Rense is de eigenaar van Papanatos, dat in april tien jaar bestaat: “Papanatos is een Spaans straatwoord, dat zoiets betekent als ‘oen’ of ‘gekkie. ’ Ik wilde iets anders dan de typische tattooshop, qua stijl en qua sfeer. Dit pand aan de Weimarstraat past daar perfect bij.”

Sieraad

Kim tekent al van jongs af aan. “Mijn vader had een reclamebureau. Ik zat altijd te tekenen en te knutselen.” Hij ging naar het Grafisch Lyceum en volgde in deeltijd de Kunstacademie in Den Haag. Werkte als grafisch vormgever, maar besloot 12 jaar geleden tattoeëerder te worden. Kim: “Ik heb tattoos altijd mooi gevonden. Sommige mensen vinden ze ordinair of asociaal, al is dat de laatste tijd aan het veranderen. Zelf zie ik ze als een sieraad – maar dan permanent.”

Absurdistisch

Bij Papanatos werken verschillende tattoo-artists. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Die van Kim is illustratief, surrealistisch en absurdistisch. Kim: “Veel mensen komen voor de stijl van een specifieke tattoo-artist naar onze shop. We hebben vaste medewerkers, maar nodigen ook regelmatig gast-artists uit. Zo ontwikkelen we onszelf. Zelf ga ik minimaal een keer per jaar naar Amerika om daar als gast-artist te werken.” Wie een tattoo wil, kan een illustratie uitzoeken in een van de boeken met voorbeelden. “Maar je mag ook zelf met iets komen. Als het maar tatoeëerbaar is.” Door Instagram heeft Papanatos inmiddels naamsbekendheid over de hele wereld. “Vorige week had ik een klant uit Hong Kong. Hij kwam speciaal naar Den Haag om door mij getatoeëerd te worden.”

Papanatos op Facebook

Papanatos op Instragram

 

Tekst en foto: Annemarie Piersma