Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Plastic Ridders al een jaar ten strijde tegen zwerfafval

Tientallen bewoners halen nu zwerfafval uit wijkpark De Verademing en de omliggende straten. Daar zitten heel veel blikjes en plastic flesjes tussen. Die worden straks geld waard als vanaf 1 juli statiegeld op plastic flesjes en anderhalf jaar later op blikjes wordt geheven. Hopelijk zal dit het achteloos weggooien ervan verminderen.

Bewoners in actie

“Het zwerfafval op straat en in parken is veel bewoners een doorn in het oog.” Aan het woord zijn Piet Driest en Michiel van Zuijlen van De Groene Regentes en beiden zijn gedreven Plastic Ridders. “Zwerfafval leidt tot vervuiling en verloedering, een groot probleem in drukbevolkte stadswijken als het Regentesse/Valkenboskwartier. Het is niet toevallig dat zoveel bewoners deelnemen aan de acties van de Plastic Ridders. Het leeft enorm in onze wijk en overigens ook in andere wijken.” De Plastic Ridders, die inmiddels al meer dan een jaar zwerfvuil verzamelen, zijn geen uitzonderlijk verschijnsel. Op meer plekken in de stad zijn groepjes mensen bezig hun omgeving schoon te houden. Recent hebben Ridders en andere Groene Regentessers het initiatief genomen het Zwerfvuil Platform Den Haag op te richten, voor onderlinge informatie en steun en voor onderhandelingen met de gemeente.

Ondernemers

Naast bewoners zijn ook ondernemers verantwoordelijk voor schone straten. Bedrijven zijn verplicht de buitenruimte in een straal van 25 meter rond hun locatie schoon te houden. Dat gebeurt veel te weinig, omdat de gemeente dit niet controleert. Daarom vraagt het Zwerfvuil Platform Den Haag de verantwoordelijke wethouders Bredemeijer (Buitenruimte) en Van Tongeren (Milieu) dringend om deze verordening actief te handhaven, ook bij gemeentelijke instanties en bedrijven.

Red Bull Engel

Op de hoek van De Verademing in de buurt van de Gaslaan kan men op de straat een leuk kunstwerk aantreffen: de Red Bull Engel. Michiel: “Ik raap vaak afval in mijn lunchpauze in de Regentesselaan en omstreken. Eén ding valt veel afvalrapers in de hele wereld op: Red Bull is oververtegenwoordigd in het zwerfafval. Er is zelfs al een standaard grapje in de raperswereld: ‘Red Bull geeft je net niet genoeg energie om het blikje in de afvalbak te gooien.’ Hoe dan ook: ik kom de laatste tijd op de sociale media regelmatig de clipjes tegen: ‘Red Bull geeft je vleugels’. In de sneeuwweek zag ik foto’s van mensen die ‘sneeuwengeltjes’ maakten met hun armen en toen viel het kwartje. Red Bull is als de rode lap voor de stier, de glinstering voor de ekster. Het lijkt soms wel of ze hele parken en straten volstrooien om ons, afvalrapers, ‘vleugels te geven’. Al associërend kwam ik zo op het idee voor een engel met Red Bull vleugels. Met een aantal bewoners hebben we in een week tijd de Red Bull blikjes verzameld en dit kunstwerk tot stand gebracht.” Menigeen laat zich hier als engel fotograferen.

Ook Plastic Ridder worden?

Piet en Michiel: “Iedereen is van harte welkom bij de zwerfafvalactie. Elke eerste zondag van de maand verzamelen we om 12 uur bij boksschool Haagse Directe op de hoek van de Newtonstraat. Wij zorgen voor grijpstokken.” Je kunt je aanmelden bij Piet Driest: pdriest@bart.nl

Plastic Ridders Piet Driest en Michiel van Zuijlen
Plastic Ridders Piet Driest en Michiel van Zuijlen

 

 

 

 

 

 

Tekst en foto: De Groene Regentes