Tijdens de regenachtige bijeenkomst op 4 juli vorig jaar bij WijWeimar, waarin bewoners protesteerden tegen de onveiligheid en verloedering van de Weimarstraat, vond een clubje bewoners elkaar. Niet om te protesteren, maar om te zoeken naar positieve kansen voor de straat.
Het protest was terecht, vinden Jessica Serraris en Guus Frenaij, twee deelnemers van het Programmateam WijWeimar. Ook zij zien de problemen in die straat, maar ze kijken vooral naar de kansen. Het team heeft nu een stuk of acht meedenkers en vooral doeners. En – altijd handig – die hebben een grote verscheidenheid aan kennis en kunde in huis.
Positieve energie
Guus en Jessica: “We kwamen er bij die bijeenkomst achter dat er naast dat protesteren ook veel energie zit. Zo ontstond het idee om die om te zetten naar positieve aandacht en goede plannen voor de Weimarstraat, met name voor het derde deel. We zijn dus geen protestgroep, maar we zijn ook niet van de buurtbarbecue. Hoewel we ook de gezelligheid willen terugbrengen in de straat.”
Lawaai-fietstocht
Al een heel goed idee uit de koker van het Programmateam was de vrolijke lawaai-fietstocht op 5 september vorig jaar, een actie tegen de verkeersintimidatie van het drugstoerisme (dus toch wel een beetje protest…) en het idee om burgemeester Van Zanen uit te nodigen om mee te fietsen. Zo willen ze het liefst werken: een goed idee, dan gelijk uitvoeren. Voor die fietstocht is Guus samen met Piet Driest ‘s ochtends om 6 uur in het donker fietsen op de straat gaan schilderen. “En dat past weer in de visie dat we telkens iets willen achterlaten of veranderen in de straat.”
Ideeën voor betere tijden
Corona heeft voor een aantal acties roet in het eten gegooid. Zoals een kennismakingsborrel waarvoor alle bewoners en ondernemers in de Weimarstraat – ook die van de coffeeshops en shishalounge – een persoonlijke uitnodiging zouden krijgen, met het doel om echt kennis met elkaar te maken. Maar er leven nog vele ideeën, die straks in betere tijden verwezenlijkt kunnen worden. Bijvoorbeeld het creëren van plekken voor ontmoeting & groen, à la debatmobiel, maar dan zonder wielen. Een concreet ontwerp is er al en ze zijn voor realisatie in gesprek met Upcycle van Schroeder Kringloop. De eerste wordt in het voorjaar geplaatst, en mogelijk volgen er, in samenspraak met omwonenden en ondernemers, meer. Het Programmateam gaat hiervoor subsidie aanvragen. Een ander idee is om samen met streetart-artiesten en schoolkinderen een kunstwerk op de straat te maken, waardoor er hopelijk minder hard zal worden gereden.
Dorpsplein
Guus en Jessica: “Wat zou het leuk zijn als we het dorpsplein van de Weimarstraat zouden worden. Uitgangspunt voor al onze ideeën is de visie die WijWeimar heeft geformuleerd (zie www.wijweimar.nl). Die willen we vertalen in snelle haalbare acties. We willen laten zien dat dat kan en dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Daarbij gaan we ook samenwerken met de ondernemers in de Weimarstraat. Wij zijn doeners, we denken in oplossingen. ”
Wil je meedenken met het Programmateam, neem dan contact op via info@wijweimar.nl
Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Piet Vernimmen