Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Oorlog in de Weimarstraat – Theater na de Dam

25 studenten spelen tijdens Theater na de Dam een route door De Nieuwe Regentes waar het publiek langs flarden van verhalen over de oorlog komt. Over zwemmen tussen de Duitse soldaten, over stiekem dingen stelen, over hoe de Weimarstraat nu soms ook oorlog voert. Over hoe al die dingen van toen samenkomen in de Weimarstraat en dat dat iets vertelt over hoe het daar nu is. En over hoe we nu, met alle verschillen, samen moeten leven

Sinds 2010 is het inmiddels op meer dan 80 locaties in Nederland traditie om na de dodenherdenking op 4 mei verhalen over de Tweede Wereldoorlog en andere
oorlogssituaties met elkaar te delen. Dit is Theater na de Dam. Het Nationaal Theater doet hier al voor de 8e keer aan mee, iedere keer in een andere buurt. Dit jaar in ReVa, in samenwerking met De Nieuwe Regentes. Een speciale uitdaging in dit pandemiejaar.

Verhalen verzamelen

Lotte de Leeuw en Karlijn Hamer, theatermakers bij HNT, zochten in de wijk contact met bewoners die de oorlog hebben meegemaakt en met bewoners uit andere windstreken die oorlogsverhalen uit hun land van herkomst kunnen vertellen. Er is inmiddels een vertelbijeenkomst georganiseerd, samen met een aantal studenten van de Dutch Academy of Performing Arts, gevestigd in het Koorenhuis. Op 19 april gaan de theatermakers met die studenten aan de slag om de vertellingen in een theatrale vorm te gieten.
Later gaan jonge wijkbewoners mee oefenen en spelen. Een en ander mondt op 4 en 5 mei uit in een wandelroute, die start bij De Nieuwe Regentes en die loopt rond de Weimarstraat. Onderweg zijn er kleine belevenissen en ontmoetingen met acteurs en kun je met een QR-code verhalen oproepen.

Spannend

Op het moment van het gesprek met Lotte de Leeuw over deze voorstelling is veel nog onbekend, vooral ook over de mate van vrijheid waarmee gehandeld kan worden op 4 en 5 mei. Dat maakt het dit jaar extra spannend voor deze theateractiviteit. Het aantal deelnemers aan de tour zal natuurlijk ook beperkt zijn. Volg de ontwikkelingen op konkreetnieuws.nl, waar we eind april een update zullen geven. Meer info over dit project: htn/theaternadedam.nl

 

Tekst: Aad van Schie
Foto: HNT Johan Nieuwenhuijze