Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Little planet’; dronefoto van het Valkenbosplein van dronewatcher Wiebe de Jager

Wijkgenoot Wiebe de Jager is in het dagelijks leven professioneel dronepiloot en beeldmaker. Ook runt hij de website Dronewatch.nl, waarop hij geregeld schrijft over de ontwikkelingen en toepassingen van drones. Daarnaast heeft hij een aantal boeken geschreven over dronefotografie en -video.

Nieuwe regelgeving

Wiebe licht de huidige regelgeving op dit terrein toe: “Helaas was het lange tijd niet of amper toegestaan om met een drone boven bebouwing te vliegen. Daar is op 31 december 2020 verandering in gekomen. Nu is het wel toegestaan om met zeer lichtgewicht drones boven stedelijk gebied te vliegen, zolang je de privacy van mensen op de grond maar respecteert.”

360º foto

“Eén van mijn drones weegt nog geen 250 gram. Daarmee heb je de meeste mogelijkheden in de bebouwde kom, omdat het zo’n klein en licht apparaatje is. Zo kwam ik op het idee om een luchtfoto te maken van het Valkenbosplein. Net na zonsondergang, zodat de straatverlichting al aanstond. Ik besloot om niet een gewone luchtfoto te maken, maar een 360º foto, waarbij je alle kanten op kunt kijken. Als je zo’n foto vervolgens op een speciale manier weergeeft, krijg je een zogenaamde ‘little planet’ foto. Het resultaat vind ik geslaagd: het lijkt net op een fictieve planeet uit Star Wars, maar het is toch echt gewoon het Valkenbosplein. In de verte zie je de skyline van het centrum.”

Video’s

Naast dronefotografie en 360º fotografie maakt Wiebe ook video’s. Zo heeft hij laatst een dronevideo van Scheveningen gemaakt, waarbij het lijkt alsof je naar een soort levend Madurodam kijkt. Deze video is te bekijken op www.dronewatch.nl/madurodam.

Niet per se eng

“Ik hoop er in de komende periode vaker op uit te trekken om bijzondere opnamen te maken. Helaas kan ik in Den Haag niet overal vliegen, in verband met de aanwezigheid van grote no-flyzones. Maar dat er steeds vaker drones zullen rondvliegen, dat staat vast. Ik hoop hiermee ook te laten zien dat dat niet per se eng hoeft te zijn.”

Wil je de ‘Little Planet’ dronefoto van het Valkenbosplein op groot formaat bestellen, dan kan dat via:
Little planet’ dronefoto Valkenbosplein bestellen | Dronewatch.

Wiebe de Jager
www.dronewatch.nl