Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Buurttuin De Groene Zon

Daar waar de kop van de Copernicuslaan de Fahrenheitstraat ontmoet, verrijst buurttuin De Groene Zon. Sinds september vorig jaar is het stukje verwaarloosde grond aan het veranderen in een tuin voor en door buurtbewoners. De tuin is in de vorm van een halve cirkel: een boog van wilgentenen als de ingang, plantenbakken als zonnestralen en rondom vruchtbomen en -struiken.
Een moeder met twee kinderen loopt langs: “Kijk mama, een appelboom!”

Eetbare buurttuin

Het idee kwam van Gwenaël Hugon: hij wilde meer groen in zijn wijk en aan kinderen laten zien hoe voedsel groeit. Samen met Gert Jan Wiersma zocht hij naar mogelijkheden om een eetbare buurttuin te ontwikkelen. De gemeente Den Haag bereidde de grond voor en plaatste hekken. Van Coöperatie Zon der Gaslaan ontvingen ze een donatie waarmee ze biologische grond voor in de plantenbakken konden kopen. “We zouden graag een ondergrondse wateropslag hebben, daar zoek ik nu fondsen voor. Ook zoeken we aansluiting bij andere groene initiatieven in Den Haag om van elkaar te leren,” zegt Gert Jan.

Permacultuur

Inmiddels is er een actieve stuurgroep bestaande uit Gwenaël Hugon, Gert Jan Wiersma, Eline van Dam, Patricia Post en Lianne Zuidgeest. “We laten ons inspireren door permacultuur”, zegt Patricia. “Zoveel mogelijk werken mét de natuur in plaats van tegen de natuur.” Lianne: “We vinden het ook belangrijk om materialen te hergebruiken. De kweekkassen zijn gemaakt van oude kozijnen uit de afvalcontainer, een informatiebord is van resthout in elkaar gezet en van stoeptegels zijn de bakken gemaakt waar de groenten in gekweekt worden.” Er zijn al schorseneren en snijbietplantjes te zien en rankspinazie komt in de bak ernaast, mais en boontjes naast de boog. “We nodigen buurtbewoners uit om plantjes te doneren. Elke zaterdag wordt er in de tuin gewerkt en regelmatig zijn er activiteiten voor kinderen
die helpen met zaaien en planten. Laat de lente maar komen!”

Tekst: Froukje Diekstra
Foto: Jacques Rijnsburger